Oprichting groot huisartsensyndicaat loopt vertraging op

De poging om vijf huisartsenverenigingen te fusioneren tot een groot huisartsensyndicaat loopt vertraging op. Een van de vijf heeft afgehaakt. Dat meldt het Syndicaat van Vlaamse Huisartsen (SVH), de motor achter de vereniging.
Het svh, dat ongeveer 1.500 huisartsen vertegenwoordigt, wil fusioneren met UHAK (Unie van Huisartsenkringen), het Huisartsenparlement, de Wetenschappelijke Vereniging van Huisartsen en het navormingsinstituut VHNI. Het hoopt zo tot één vereniging van 3.000 à 4.000 leden te komen.

Elk van die organisaties moet volgens de vzw-wetgeving met vier vijfde meerderheid de fusie goedkeuren. Bij het VHNI werd die net niet gehaald. "Hierdoor gaat de fusie dus niet door en moeten we opnieuw onderhandelen", zegt svh-woordvoerder Paul Vandewiele. "De fusie zal dus zeker niet rond zijn tegen de artsenverkiezingen van maart".

Op dit ogenblik mogen enkel gemengde syndicaten (huisartsen specialisten) zich verkiesbaar stellen voor een mandaat in de overlegorganen van het riziv (Rijksinstituut voor Ziekte-en Invaliditeitsverzekering). Het SVH hoopt echter via een fusie "incontournable" te worden en op die manier de druk op te voeren op de politici om een apart huisartsensyndicaat toch toe te staan.
18 nov 2005
meer over
zie ook rubriek