Dubbel zoveel vruchtwaterpuncties in België als in Nederland

In België worden ongeveer dubbel zoveel vruchtwaterpuncties uitgevoerd bij zwangere vrouwen als in Nederland. Volgens het Riziv gaat het op dit ogenblik om 11,7 procent van de zwangeren. Dat staat donderdag in het medische weekblad De Huisarts. Een vruchtwaterpunctie is bedoeld om eventuele genetische afwijkingen bij de foetus op te sporen, maar is duur en vaak overbodig.
De Limburgse gynaecoloog Wilfried Gyselaers vergeleek prenatale screenings in België en Nederland voor een proefschrift aan de universiteit van Maastricht.

Ruim elf procent in Belgë
In België laten 4.800 zwangere vrouwen of ruim 11 procent een punctie uitvoeren. In 1995 was dat nog maar 7 procent. Uit gegevens van het christelijk ziekenfonds blijkt dat dit vooral toe te schrijven is aan het gestegen aantal 35-plussers dat geen voorafgaande screening onderging. Een punctie is niet zonder risico. Er bestaat ongeveer 1 procent kans op een miskraam. Bovendien jagen de tests de kosten de hoogte in.

Goede organisatie
Volgens Gyselaers kan het aantal vruchtwaterpuncties met een goede organisatie teruggedrongen worden tot 3.000 vrouwen of 5 procent, onder meer met een goede prenatale screening, zoals een echografie, meting van de nekplooi of bloedafname. Enkel risicogevallen hoeven dan nog een punctie te ondergaan.

Dubbel gebruik
Ook wijst hij erop dat er nog vaak dubbel gebruik is. "Wanneer de resultaten van de prenatale testen in orde zijn, dan hoeft er eigenlijk geen punctie meer te gebeuren, maar toch wordt er dan nog vaak een uitgevoerd", zo zegt hij. De Limburgse gynaecoloog denkt dan ook aan informatiecampagnes voor zwangere vrouwen die over de testen wensen na te denken.
17 nov 2005
meer over
zie ook rubriek