Wet over proeven op mensen vernietigd

Een rusthuis dat in de praktijk wil uittesten of matrassensoort A beter is dan soort B, hoeft daar geen hoogst ingewikkelde en onbetaalbare procedure meer voor te volgen. Het grondwettelijk hof vernietigde gisteren een deel van de wet over de experimenten op mensen van minister van Volksgezondheid Rudy Demotte.
Een Europese richtlijn vereiste zo'n wet; België was er erg laat mee maar ging meteen verder dan nodig. De Europese richtlijn vereiste enkel regels voor het klinisch onderzoek: het uittesten op mensen van geneesmiddelen en medische behandelwijzen. Minister Demotte breidde ze uit tot alle proeven waarbij mensen betrokken zijn, zelfs gedragsonderzoek en praktijkonderzoek over matrassen. De regels daarvoor waren even streng als voor echt medische proeven: een ethisch comité moet de toelating geven, voor elk experiment moet een verzekering afgesloten zijn, enzovoort.

Vlaanderen vond dat dit de proeven in een aantal van zijn bevoegdheidsdomeinen - de sport, de preventieve gezondheidszorg - onmogelijk maakte. Het Arbitragehof oordeelde dat de federale overheid inderdaad haar bevoegdheid te buiten was gegaan en vernietigde de wet voor alles wat niet onder het strikte begrip medisch experiment valt.

Herman Nijs, professor medisch recht (KU Leuven): ,,Voor experimenten met geneesmiddelen zijn de voorzorgsmaatregelen van de wet terecht. Voor andere niet.''

De regels van de wet worden overigens niet gecontesteerd door medische onderzoekers of de farma-industrie. Die klagen wel over de onderbemanning van de federale dienst die de aanvragen behandelt.
17 nov 2005
meer over
zie ook rubriek