Paars overlegt met farma-industrie

Premier Guy Verhofstadt (VLD) en minister van Sociale Zaken Rudy Demotte (PS) overlegden gisteren met de farmaceutische sector. Naast de werkgeversfederatie Pharma.be waren ook vertegenwoordigers van UCB, Janssen Pharmaceutica en GSK aanwezig. De eerste minister benadrukte na afloop dat de vergadering al weken gepland was. ,,Dit heeft niks te maken met de beslissing van Pfizer'', klonk het.
Directeur Cees Heiman van Pfizer België maakte vorig weekend bekend dat de Amerikaanse groep beslist had een investering van 185 miljoen euro in ons land te schrappen, omdat de regering zich ,,te negatief opstelt tegenover de farma-sector''.

De premier ontkende in alle toonaarden dat de paarse regering niet genoeg doet om een gunstig investeringsklimaat voor de farma-sector te creëren. ,,Dat de tewerkstelling en de investeringen in de sector stijgen, is daar het beste bewijs van. ''

De uitlatingen van Heiman werden als ,,ongegrond'' en ,,onvoorzichtig'' omschreven. Na afloop van het onderhoud zou een vertegenwoordiger van Pfizer, die deel uitmaakte van de Pharma.be-delegatie, zich verontschuldigd hebben voor de manier waarop het dossier in de pers was gecommuniceerd.

Verhofstadt benadrukte dat zijn regering de voorbije jaren een waaier aan sociale en fiscale steunmaatregelen heeft goedgekeurd. De regering en de farmaceutische sector spraken af een overlegplatform op te richten om op geregelde tijdstippen voorstellen te bespreken die in het belang van zijn van de volksgezondheid, de farma-sector en de werkgelegenheid. Daarnaast wordt de 50 procent-vrijstelling van de bedrijfsvoorheffing voor de tewerkstelling van wetenschappelijke onderzoekers uitgebreid.

De omzetbelasting op de farmaceutische bedrijven zal jaarlijks met één procent dalen. En voor het einde van het jaar wordt een agentschap voor de registratie van geneesmiddelen opgericht.

Opmerkelijk was de harde taal aan het adres van Leo Neels, de algemeen directeur van Pharma.be. ,,Neels heeft problemen met zijn geheugen. Hij spreekt de waarheid niet'', aldus Demotte.
16 nov 2005
meer over
zie ook rubriek