Koffie verhoogt bloeddruk niet

VROUWEN die regelmatig koffie drinken, verhogen daarmee hun risico op een verhoogde bloeddruk niet. Dat blijkt uit een grootschalig onderzoek dat deze week bekendgemaakt werd in het Journal of the American Medical Association.
Aan twee groots opgevatte studies naar het verband tussen de leefgewoonten en de gezondheid van Amerikaanse verpleegsters, de zogenaamde Nurses' Health Studies, namen 155.594 vrouwen deel. De vrouwen waren tussen 30 en 55 jaar oud en werden gedurende twaalf jaar geregeld ondervraagd, onder andere over hun gezondheid en hun voedingsgewoonten. Bij aanvang van de studie in 1976 was bij geen enkele deelneemster een te hoge bloeddruk vastgesteld. In de loop van de studie werden zo'n 33.000 (nieuwe) gevallen van hypertensie gerapporteerd. De kans op een hoge bloeddruk steeg weliswaar naarmate de vrouwen meer caffeïne consumeerden, maar vreemd genoeg lag het risico weer lager bij diegene die het meest verbruikten. Het caffeïneverbruik bleek gemiddeld vaak samen te gaan met roken en alcoholdrinken.

als naar individuele dranken gekeken werd, bleken vrouwen die geregeld koffie dronken geen verhoogd risico op een hoge bloeddruk te hebben, en dat gold zowel voor koffie mét als zonder cafeïne. Dat is een verrassend resultaat, want bij eerdere, kleinere experimenten bleek koffie de bloeddruk op korte termijn wel te verhogen. De nieuwe resultaten tonen geen bloeddrukeffect op lange termijn. Evenmin was er een relatie tussen het drinken van thee en de bloeddruk, behalve voor één jongere groep vrouwen, waar het risico op een hoge bloeddruk lichtjes leek te stijgen. Wegens tegenstrijdige resultaten zijn volgens de onderzoekers over het effect van thee geen besluiten te trekken.

Het drinken van cola (met caffeïne) daarentegen bleek wel duidelijk de kans op een hoge bloeddruk te verhogen. Het risico steeg met een vijfde tot de helft voor wie vier of vijf glazen gesuikerde cola per dag dronk, en met maximaal een vijfde in het geval van light cola. De onderzoekers vermoeden dat het niet de caffeïne is, maar een ander bestanddeel van de frisdrank die de bloeddrukstijging veroorzaakt. Om uit te vissen welk, zijn verdere studies vereist.
14 nov 2005
meer over
zie ook rubriek