The Lancet waarschuwt voor wondermiddel Herceptine tegen borstkanker

Het medisch vakblad The Lancet waarschuwt op zijn website voor al te overhaaste positieve conclusies over de efficiëntie van het medicijn Herceptine voor de behandeling van borstkanker in een vroeg stadium. "De sensatie daarover is voorbarig", klinkt het. The Lancet stelt bovendien dat Herceptine ernstig hartfalen kan bespoedigen bij sommige patiënten. Economist Mattias Neyt van de Universiteit Gent zegt dat het neveneffect gekend is.
Veel lof over herceptine
The Lancet reageert hiermee op een eerder bericht van concurrent The New England Journal of Medicine. Daarin werd veel lof toegedicht aan herceptine voor de behandeling van vrouwen met een bepaalde vorm van borstkanker. De resultaten van Herceptine zouden verbazingwekkend en revolutionair zijn.

"Het positiefste dat momenteel over de efficiëntie en veiligheid van Herceptine in de behandeling van borstkanker in een vroeg stadium kan worden gezegd, is dat de bewijzen die er nu zijn, onvoldoende zijn om een betrouwbaar oordeel te vellen. Hoe dan ook, het is duidelijk dat Herceptine ernstig hartfalen kan bespoedigen bij bepaalde patiënten", meent The Lancet. "Het is grondig misleidend om te beweren dat de gepubliceerde gegevens zouden bewijzen dat het een remedie tegen borstkanker is", staat er nog.

Kan hartfaling verholpen worden?
Economist Mattias Neyt pleitte enkele dagen geleden voor een uitgebreidere terugbetaling van het dure Herceptine, meer bepaald in de behandeling van niet-uitgezaaide borstkankers. "Die verhoogde kans op hartfalen is gekend", zegt hij in een reactie. "Maar er moeten extra tests gebeuren om te zien of dat hartfalen via een bijkomende behandeling kan worden verholpen of dat de situatie nog omkeerbaar is."

"Uit tests is gebleken dat door inname van Herceptine de kans op herval of uitzaaiingen halveert. Dat is echt wel een spectaculair resultaat. De prijs van de behandeling ligt echter significant hoger dan de kosten voor chemo. Het is duidelijk dat het onderwerp hoog op de agenda staat, want de vraag is gekomen van de FOD Volksgezondheid om de 'value for money' te onderzoeken", concludeert hij.
14 nov 2005
meer over
zie ook rubriek