Vijf procent Belgen heeft diabetes

Elke dertig seconden wordt in de wereld een been of voet geamputeerd als gevolg van diabetes. Daarom wordt tijdens de Wereld Diabetes Dag (maandag 14 november) bijzondere aandacht besteed aan de mogelijke complicaties van diabetes, vooral de diabetische voet.
Patiënten die langer dan zes of zeven jaar diabetes hebben, ontwikkelen in bijna de helft van de gevallen voetcomplicaties. ,,als voetinfecties verwaarloosd of niet goed behandeld worden, kan dat op termijn tot amputatie leiden'', zegt endocrinologe Kristien Van Acker, Belgisch afgevaardigde van de International Working Group of Diabetic Foot .

amputatie
In België heeft volgens haar ,,11 procent van de diabetespatiënten een voetwonde en ondergaat 4 procent een mineure of majeure amputatie''.

,,Nochtans kan dat vermeden worden door een goede diabetesbehandeling, maar ook door systematisch de patiënten zelf en gezondheidswerkers in eerste lijn de voeten te laten bekijken. Ook kan een vroegtijdige intensieve wondbehandeling onnodige complicaties voorkomen'', zegt Van Acker.

Die preventie vormt het belangrijkste thema van de Wereld Diabetes Dag op 14 november. De Vlaamse Diabetes Vereniging (VDV) organiseert op zondag 13 november op negen plaatsen in Vlaanderen meer dan twintig wandelingen met als thema ,,voeten in de kijker''. Onder meer in Leopoldsburg, Antwerpen en Brugge kunnen wandelaars zich inzetten voor de diabetesdag.
Interessante links:
09 nov 2005
meer over
zie ook rubriek