Wachtlijst thuisbegeleiding gehandicapten stijgt sterkst

De eerste resultaten van de nieuwe meetmethode voor de wachtlijsten in de gehandicaptenzorg leren dat de vraag naar zorg nog groter is dan uit de vroegere metingen bleek. Dat zegt de woordvoerder van de Vlaamse minister van Welzijn Inge Vervotte (CD&V).
De eerste resultaten van de nieuwe meetmethode voor de wachtlijsten in de gehandicaptenzorg leren dat de vraag naar zorg nog groter is dan uit de vroegere metingen bleek. Dat zegt de woordvoerder van de Vlaamse minister van welzijn Inge Vervotte (CD&V).

Er zijn nu 7.656 zorgvragen van gehandicapten genoteerd, dat zijn er bijna 2.000 meer dan in 2003.

Bepaalde zorgvragen komen nu veel scherper naar voren dan voorheen. Dat geldt vooral voor de vraag naar thuisbegeleiding van gehandicapten. Daaronder vallen ook de vragen naar deskundigenadvies van ouders die hun gehandicapte kind thuis begeleiden.

Ook de vraag naar tehuizen voor niet-werkende gehandicapten stijgt sterk.

Het aantal geregistreerde vragen waaraan voldaan werd, is ook gestegen: ruim 1.400 in 2005 tegen ruim 1.100 in 2003. Minister van welzijn Inge Vervotte verwacht dat het aantal vragen waaraan voldaan wordt verder stijgt: er is onlangs nog een uitbreidingsprogramma voor de opvangdiensten goedgekeurd.

Tot 2000 waren er wel veel wachtenden in de gehandicaptenzorg, maar hun aantal werd niet gemeten. De overheid stond uitbreidingen toe in de gehandicaptenzorg op basis van de vragen van de instellingen . Die zullen wel weten wat nodig is, werd geredeneerd.

In vorige regeerperiode besliste de toenmalige Vlaamse minister van Welzijn, Mieke Vogels (Groen!), dat het beleid op preciezere gegevens moest stoelen. Ze liet daarom centrale wachtlijsten opstellen. Die bleken zeer lang te zijn, en ze werden meteen een politiek strijdpunt. De overheid werd gedwongen een inhaalprogramma op te zetten om die wachtlijsten weg te werken. De regering-Leterme zet dat uitbreidingsprogramma voort: tegen 2009 wil ze de wachtlijsten grotendeels weggewerkt hebben.

Minister van Welzijn Vervotte vond de wachtlijsten echter niet precies genoeg. Ze wou een nieuwe meetmethode. Dat leverde haar van de oppositie, maar ook vanuit de meerderheid, even het verwijt op ,,dat ze de wachtlijsten wou afschaffen''. De eerste resultaten van de nieuwe meting leren echter dat de nieuwe meetmethode nieuwe noden in kaart brengt. Eind deze maand is het eerste rapport over de ,,nieuwe zorgvraag'' klaar.
07 nov 2005
meer over
zie ook rubriek