Nieuwe methode voor snellere productie griepvaccins

Amerikaanse en Japanse virologen hebben een nieuwe methode ontwikkeld om griepvirussen af te zwakken. Hierdoor wordt het mogelijk sneller vaccins te produceren.
De versnelde productie van vaccins zou "bijzonder gunstig zijn in het geval van een griepepidemie of -pandemie veroorzaakt door een agressieve virussoort" zoals het vogelgriepvirus H5N1, aldus Yoshihiro Kawaoka van de universiteit van Wisconsin, een van de betrokken onderzoekers.
De resultaten van het onderzoek werden maandag in de annalen van de American Academy of Sciences gepubliceerd.
De nieuwe methode, die "omgekeerde genetica" wordt genoemd, is een verder ontwikkelde versie van een techniek die in 1999 door Kawaoka werd ontwikkeld. In de niercellen van mensapen wordt een afgezwakt stamvirus gecreëerd door bepaalde genen uit het virus weg te laten. Dat virus wordt vervolgens door de niercellen gekopieerd, zo leggen de onderzoekers uit. Het op die wijze gereproduceerde virus wordt daarna in eieren ingespoten om vaccins te vormen die het voor het menselijk afweersysteem mogelijk maken antistoffen te vormen die werkzaam zijn tegen zowel deze variant als de meer gevaarlijke vorm van het virus.
Niercellen van apen worden gebruikt voor de reproductie van "geamputeerde" viruscellen (ontdaan van hun gevaarlijke eigenschappen) omdat ze voor zover bekend geen infecties veroorzaken en geen tumoren vormen. De huidige productiewijze van een vaccin kan tot zes maanden in beslag nemen. De nieuwe methode kan die tijd aanzienlijk verkorten, aldus de onderzoekers.
02 nov 2005
meer over
zie ook rubriek