Artsen willen nietigverklaring KB goedkope geneesmiddelen

De Belgische Vereniging van Artsensyndicaten (BVAS) dient bij de Raad van State een verzoekschrift tot nietigverklaring in tegen het KB betreffende het verplicht voorschrijven van een bepaald percentage aan goedkope geneesmiddelen. Dat heeft de raad van bestuur van de vakbondskoepel meegedeeld.
Grove belediging
Belgische huisartsen riskeren boetes als ze de minimumdrempel van 27 procent goedkope geneesmiddelen niet halen. "De bvas ervaart dit als een grove belediging voor de artsen", zegt bvas-voorzitter Marc Moens donderdag.

Volgens de BVAS is het gebruik van gemiddelden van goedkope geneesmiddelen wetenschappelijk niet verantwoord en kan dat voor sommige patiënten aanleiding geven tot een minderwaardige behandeling.

Indexering op erelonen
De raad van bestuur van de vakbondskoepel besliste ook dat ze haar leden die de index op de erelonen van 1,55 procent toepassen en daarvoor worden gesanctioneerd voor de arbeidsrechtbank zal verdedigen. Minister van Volksgezondheid Rudy Demotte laat de indexering op de erelonen niet toe.

De artsenbond herhaalt voorts dat "de artsen het akkoord van 15/12/2003 zeer stipt naleven, maar dat minister Demotte dat niet doet." Volgens Moens wordt het daarom bijzonder moeilijk om nog tot een akkoord tussen artsen en mutualiteiten te komen.
29 okt 2005
meer over
zie ook rubriek