Dokters overtuigd van nut snoezelsessies

HERK-DE-STAD - Na een jarenlange kruistocht heeft ergotherapeute Ilse Macken haar slag thuisgehaald. Met de inrichting van snoezelruimte weet Ilse de levenskwaliteit van de patiënten van de kliniek Sint-Ursula te verbeteren. Tegelijkertijd wint de ergotherapeute het vertrouwen van de dokters die hun patiënten positief zien veranderen.
De resultaten van snoezelsessies in een daarvoor speciaal ingerichte snoezelruimte hebben niet lang op zich laten wachten. Na een jarenlang volgehouden gevecht tegen de bierkaai scoort ergotherapeute Ilse Macken. Voor- en gewezen tegenstanders zijn het unaniem eens: de ruimte die ter beschikking gesteld wordt voor de snoezelsessies is helemaal geen verloren ruimte, integendeel. ,,Na het uitproberen bij diep dementen was ik ervan overtuigd dat iedereen wat heeft aan snoezelen maar in een aparte, aangenaam ingerichte ruimte", zegt Ilse Macken. ,,In de gewone ziekenkamer ontbreekt de nodige intieme sfeer. Algauw wist ik iedereen te overtuigen van het nut van een snoezelruimte.In onze snoezelruimte beschiken we over een vibrerend waterbed. Boven het bed bevindt zich een zelf ontworpen lichthemel, de muziekkeuze laten we vaak aan de patiënt over. Voorts maken we gebruik van Tibetaanse klankschalen, een amethistgrot uit bergkristal met stromend water en een vloeistofprojector met draaischijf die de bewegingen van divers gekleurde oliën projecteert.

Je schept een speciale band met je patiënt. Je haalt ze uit hun isolement, uit hun eigen wereldje. De snoezelruimte is deels een onderzoeksruimte, waar je belangrijke gegevens vaststelt die je bijvoorbeeld aan de kinesitherapeut doorspeelt.'' De 87-jarige geriatrische patiënte Yvonne Vanwezemael uit Zelem geniet voluit van elke sessie. ,,Ik kom heel graag'', lacht Yvonne. ,,Mijn vingers en handen bewegen al veel beter sinds de behandeling.''
28 okt 2005
meer over
zie ook rubriek