Geen geld voor opvang senioren na ziekenhuis

De Christelijke Mutualiteit had bij het Riziv een aanvraag ingediend voor zo'n brugverblijfcentrum. OCMW-voorzitter Erik Vanderheiden (CD&V) sprak er minister van Maatschappelijke Integratie Christian Dupont (PS) over aan. ,,Want de nood is hoog'', stelt Vanderheiden.
als bijvoorbeeld een tachtiger die alleen thuis woont, zwaar ten val komt, kan die vaak al na een herstelperiode van een week opnieuw naar huis. Ook als de bejaarde na zijn val minder goed te been is. In zo'n geval kunnen de trappen naar de slaapkamer op de eerste verdieping al snel een niet te nemen hindernis vormen.

Overleg ouderenzorg Regio Leuven, de koepel van de Leuvense welzijnsorganisaties, wil een oplossing creëren voor ouderen die in dergelijke situaties verzeild raken. Het brugverblijfcentrum zou ouderen opvangen zodat ze tijd hebben om een doordachte keuze te maken over hun toekomst, na hun ontslag uit het ziekenhuis.

Omdat het riziv niet ingaat op de aanvraag klampte ocmw-voorzitter Erik Vanderheiden (CD&V) minister Dupont zondag aan tijdens de opendeurdag van het Leuvense ocmw. Hij vroeg de minister om aan te dringen in de federale regering. ,,We kunnen niet zonder het geld van het riziv'', aldus de OCMW-voorzitter. ,,Als er subsidies voor bedden komen, kunnen we als OCMW onderzoeken hoe wij ons steentje kunnen bijdragen. Er is een grote vraag, vanuit de mutualiteiten en het OCMW, maar ook vanuit de ziekenhuizen. Zij vangen nu senioren op die eigenlijk al naar huis zouden kunnen, zogenaamde bedblockers .''
25 okt 2005
meer over
zie ook rubriek