Aantal geboortes van jongens daalt door luchtvervuiling

Dat blijkt uit een onderzoek van de Braziliaanse Sao Paulo-universiteit dat donderdag op de site van de BBC staat. Experimenten met muizen gaven hetzelfde resultaat: de knaagdieren die aan een hoge graad van luchtvervuiling werden blootgesteld, baarden minder mannelijke jongen. Het is algemeen bekend dat vrouwelijke foetussen meestal sterker zijn en in slechtere omstandigheden kunnen overleven. Mannelijke foetussen sterven gemakkelijker in de baarmoeder of worden geboren met complicaties. Het onderzoeksteam bestudeerde de geboorteregisters van januari 2001 tot december 2003. In de minst vervuilde gebieden werden 51,7 procent jongens geboren; in de meest verontreinigde streken daalde dat percentage tot 50,7 procent.
De wetenschappers vergeleken de jongen van mannelijke muizen die tijdens de eerste vier maanden van hun leven werden blootgesteld aan gezuiverde lucht met jongen die leefden in vervuilde lucht. Na vier maanden deden de onderzoekers beide groepen paren met vrouwelijke muizen die niet aan pollutie waren blootgesteld. De mannetjes uit de omgeving met de zuivere lucht brachten meer mannelijke jongen voort, terwijl mannetjes uit de vervuilde omgeving minder mannelijke jongen voortbrachten. Uit testen bleek ook dat de muizen blootgesteld aan vervuilde lucht meer moeilijkheden hadden om sperma te produceren en gemakkelijker een miskraam hadden dan de muizen uit de propere omgeving.

Professor Jorge Hallack, hoofd van het Sao Paolo-team, zei dat het mogelijk is dat vervuiling genetische afwijkingen veroorzaakt waardoor de foetus niet-levensvatbaar is. "Een andere veronderstelling is dat pollutie de placenta beïnvloedt", aldus Hallack.

Dokter Allan Pacey, vruchtbaarheidsexpert aan de universiteit van Sheffield en secretaris van de Britse Vruchtbaarheidsvereniging, zei aan de BBC: "We weten al een tijdje dat de geboorteverhouding jongens-meisjes opvallend kan veranderen als gevolg van natuurfenomenen zoals aardbevingen of gebeurtenissen zoals oorlog en hongersnood". "We begrijpen echter niet hoe zulke veranderingen veroorzaakt worden. Het is van belang dat chemicaliën die door de mens gemaakt zijn, het aantal geboortes van jongens en meisjes sterk kunnen beïnvloeden. We moeten deze zaak van zeer dichtbij volgen".
Interessante links:
21 okt 2005
meer over
zie ook rubriek