Brussel lonkt naar Vlaamse artsen

De Brusselse overheid maakt zich zorgen over het nijpend tekort aan Nederlandstalige huisartsen. Vorige week kwamen een delegatie huisartsen en Brigitte Grouwels bijeen om naar oplossingen te zoeken. Grouwels (CD&V) is collegelid van de Vlaamse Gemeenschapscommissie en in Brussel belast met Welzijn, Gezondheid en Ambtenarenzaken.
Op de vergadering werd aangekondigd dat huisartsen binnenkort een internetdatabank zullen kunnen raadplegen met de gegevens van alle Vlaamse specialisten en instellingen. Dit zogenaamde Zorgnet moet er opnieuw voor zorgen dat Nederlandstalige patiënten eerst bij de huisarts te rade gaan, en pas door die huisarts worden doorverwezen naar de specialist of spoeddienst. ,,Nu trekken Nederlandstalige Brusselaars veel sneller naar de spoeddiensten dan andere mensen”, zegt Dirk De Backer, woordvoerder van Brigitte Grouwels. ,,Een eerste verklaring is dat kansarmen op de spoedafdeling niet meteen hoeven te betalen voor de hulpverlening. Een nog belangrijker reden is het nijpend tekort aan Nederlandstalige huisartsen. Bovendien worden zij, als ze van wacht zijn, te pas en te onpas opgeroepen. En door het mobiliteitsprobleem in Brussel (veel verkeer, weinig parkeergelegenheid) verspelen ze veel kostbare tijd en zijn ze weinig te consulteren.”

De combinatie van al die factoren zorgt ervoor dat de Nederlandstalige patiënten in Brussel veel te weinig terecht kunnen bij hun huisarts.

Poolvorming is een andere oplossing die de Brusselse overheid al een tijdje aanmoedigt: ,,We stimuleren kersverse dokters om een groepspraktijk te beginnen. Dat verzacht de werkdruk, geeft meer tijd voor ontspanning en gezin. Zo zijn ze niet langer de slaaf van hun patiënten.” Bovendien zijn de hoge huurprijzen dan ook draaglijker.

Tot slot is er ook de organisatie Promedicis, die als doel heeft zoveel mogelijk stagiairs en pas afgestudeerde artsen en verplegend personeel naar de hoofdstad te lokken. ,,Dat willen we in de eerste plaats doen door de randomstandigheden te verbeteren en bekend te maken”, zegt Dieter De Court van Promedicis. ,,We ijveren voor een betere mobiliteit voor artsen en voor een (beter) bediendenstatuut. Daarnaast moeten jonge artsen en verplegers weten dat het in Brussel ook voor Nederlandstaligen goed leven is: ze kunnen hier uitgaan, winkelen en vrienden maken.”
20 okt 2005
meer over
zie ook rubriek