Euthanasie minderjarigen op politieke spoor

BRUSSEL. ,,We hebben gewachttot na de beleidsverklaringvan de premier. Nu zeker is dat paars doorgaat, moetenwe werk maken van de uitbreiding van de euthanasiewet, onder meer tot de minderjarigen. Er bestonden daarover verschillende meningen in de coalitie, maar we moeten samenleggen wat ons bindt. Direct na de herfstvakantie beginnen we eraan.’’
Dat zei VLD-senator Jeanine Leduc gisteren, in de schaduw van de persconferentie waarop professor Wim Distelmans van de vub zijn boek over palliatieve zorg (Een waardig levenseinde, Houtekiet) voorstelde. Daarin pleit hij tegen de therapeutische hardnekkigheid die honderden miljoenen opslorpt voor zinloze behandelingen. Het boek bevat veel gegevens over pijnbestrijding.

Gisteren verscheen een wet in het Staatsblad die zegt dat elke patiënt ,,de meest gepaste zorg behoort te krijgen om pijn te voorkomen, te behandelen en te verzachten’’. Het is een aanvulling op de wet op de patiëntenrechten.

Professor Herman Nijs (KU Leuven) zegt vandaag in het weekblad De huisarts dat dit een slechte wet is. Zijn redenering luidt: er zijn veel knelpunten in de gezondheidszorg; pijnbestrijding is er daar één van; men kan elk knelpunt ,,oplossen’’ door een regeltje
toe te voegen in de wet op de patiëntenrechten. Maar dat verandert niets aan de realiteit en zorgt enkel voor slechte onleesbare symboolwetten.
20 okt 2005
meer over
zie ook rubriek