Politie en huisartsen strijden samen tegen drugs

Turnhout - Jonge druggebruikers die te maken krijgen met de Turnhoutse politie worden voortaan begeleid. Als ze in behandeling gaan en negatieve plasjes afleveren, kan hun zaak geseponeerd worden.
''Veel criminele feiten vinden hun oorsprong in drugsgebruik'', zegt de Turnhoutse zonechef Roger Leys. Om dat probleem het hoofd te bieden zet de Turnhoutse politie een uniek project op met de huisartsen van Turnhout en Oud-Turnhout: Geneeskundige Hulpverlening en Begeleiding. De begeleiding van de jongeren moet daarbij primeren op repressie.

De politie van Turnhout wordt steeds vaker geconfronteerd met jonge drugsgebruikers. ,,Heel wat personen die eerst opgepakt worden in verband met drugs, komen we later opnieuw tegen in veel zwaardere feiten'', zegt zonechef Roger Leys.

,,Drugs zijn de oorzaak van soms zware criminaliteit of buitensporige agressie. We willen een instrument creëren om dit te helpen vermijden. Het is de bedoeling om met onze aanpak de preventie te laten primeren op bestraffing.''

De samenwerking is uniek en in eerste instantie een proefproject tussen de politie en de huisartsen van Turnhout en Oud-Turnhout. Later kan het project uitgebreid worden naar de vijf andere gemeenten van de zone of het hele arrondissement, in samenwerking met het Turnhoutse parket. ,,De werkwijze is doorgepraat met de orde van geneesheren'', gaat Leys verder.

,,De keuze voor huisartsen is niet toevallig. Zij kennen het probleem, omdat ze er zelf ook mee geconfronteerd worden. Heel wat ouders die bij hun kinderen druggebruik vaststellen, trekken voor advies eerst naar de huisarts, waarmee ze een vertrouwensrelatie hebben opgebouwd.''

In de praktijk zal het er op neerkomen dat de opgepakte jongere een soort van contract aangeboden krijgt, waarbij hij zich engageert om in begeleiding te gaan bij een huisarts. De begeleiding zal bestaan uit minstens vijf consultaties en drie verplichte urinetests. Bij een gunstig resultaat kan het parket beslissen om tot de zaak te seponeren.

Toch betekent deze begeleiding niet automatisch een vrijgeleide. En er zijn beperkingen. Gebruikers die aan minderjarigen dealen, komen bijvoorbeeld niet in aanmerking voor het project.
20 okt 2005
meer over
zie ook rubriek