België legt strategische voorraad medicatie tegen vogelgriep aan

De apotheek van het Belgische leger gaat een apparaat aankopen om individuele doses van Tamiflu, het antivirale geneesmiddel dat de symptomen van vogelgriep onder controle kan houden, te verpakken. Dat heeft minister van Defensie André Flahaut dinsdag op de RTBF-radio en op Bel-RTL gezegd. De beslissing werd vrijdag op de ministerraad genomen.
"Wij zullen zo snel mogelijk een machine aankopen die de doses Tamiflu kan verpakken", zei Flahaut. Vrijdag besliste de ministerraad op voorstel van minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Rudy Demotte en minister Flahaut om een bedrag van één miljoen euro vrij te maken om de nodige medische en technische uitrusting aan te kopen bij de voormalige centrale militaire apotheek van Nijvel.

Frankrijk
Ons land werkt ook samen met Frankrijk om een eventuele griepepidemie het hoofd te bieden. België kan namelijk een beroep doen op de expertise van het Franse leger, dat ervaring heeft met de verpakking van individuele doses antivirale geneesmiddelen.

De ministerraad besliste vrijdag om een "strategische voorraad" antivirale geneesmiddelen tegen vogelgriep aan te leggen. Er wordt 2.856.000 euro vrijgemaakt voor de aankoop van 210.000 doses van het antivirale geneesmiddel relenza, 1.828.500 euro voor de aankoop van 115.000 doses Tamiflu en 19.565.700 euro voor de aankoop van 300 doses van telkens 7 kilogram oseltamivir, de actieve molecule in Tamiflu, waarop de Zwitserse farmaceutische groep Roche een patent heeft.
19 okt 2005
meer over
zie ook rubriek