Ambulanciers ontevreden met privatisering

HEIST-OP-DEN-BERG - De ambulanciers van de vrijwillige brandweer reageren geschokt op de beslissing van het schepencollege om de ziekenwagendienst te privatiseren. Omdat het steeds moeilijker wordt vrijwilligers te vinden, hoopt het schepencollege de hulpverlening met een privatisering te verzekeren. De ambulanciers betreuren dat deze beslissing werd genomen zonder voorafgaande dialoog.
Vanaf 1 februari zou de samenwerking tussen de gemeente en de firma Ambuce, erkend door het ministerie van Volksgezondheid, van start gaan. In augustus meldde commandant Van de Gaer aan de gemeente dat de ziekenwagens onvoldoende bemand zouden zijn. Vrijwilligers rukken liever uit met de brandweerwagen dan met de ziekenwagen. ,,We hebben geen kans gekregen deze aantijgingen te weerleggen", zegt ambulancier Patrick Geysels (44).

Op zoek naar een oplossing nam de gemeente contact op met de firma Ambuce uit Wijnegem. Deze ziekenwagendienst is erkend door het ministerie van Volksgezondheid en verzorgt ambulancediensten in onder andere Mechelen, Antwerpen en Duffel. Het personeel van de ziekenwagens zou een onderkomen krijgen om te overnachten in de brandweerkazerne in de Broekstraat. Zo kan de ziekenwagen dag en nacht uitrukken binnen twee minuten na de oproep en is een bemanning van beide ziekenwagens 24 op 24 gegarandeerd.

2,5 euro per uur

,,Er gaat nochtans geen al te groot verschil zitten op de snelheid waarmee de interventies uitgevoerd worden", geeft Patrick Geysels mee.

Met de privatisering is de scheiding tussen brandweer en ziekenwagendienst een feit. De Heistse brandweer telt zo'n 78 vrijwilligers en zes beroeps waarvan bijna 25 vrijwilligers en drie beroeps actief zijn bij de ziekenwagendienst. Wat de vrijwilligers zullen doen, is nog een vraagteken. Zij kunnen kiezen om als vrijwilliger voor de brandweer of voor Ambuce te werken. ,,De voorstellen die ze ons gedaan hebben, raken ons in de portefeuille. Een vergoeding van 2,5 euro per uur voor een overnachting is niet realistisch", besluit Patrick Geysels.
19 okt 2005
meer over
zie ook rubriek