Ziekenhuizen sturen illegalen naar huisartsen

De Gentse ziekenhuizen verwijzen vanaf 1 december illegalen door naar huisartsen. Er werden al veertig huisartsen bereid gevonden om mee te werken aan het project. De sociale diensten van de hospitalen zullen de huisartsen helpen met de opvolging. De dokters staan er dus niet alleen voor'', zegt Patricia Fruyt van het UZ Gent. ,,We doen dit als wederdienst omdat zij hun praktijk openzetten voor mensen zonder papieren.''
Het aantal illegalen dat onnodig naar het ziekenhuis loopt, is groot en dat kost handenvol geld. Behalve verloren kosten voor onnodige onderzoeken - bijvoorbeeld omdat de illegalen hun problemen niet kunnen uitleggen - vergen illegalen in een ziekenhuis heel wat meer administratie dan Europese patiënten.

Illegalen die bij het Universitair Ziekenhuis, het Sint-Lucasziekenhuis en het Jan Palfijnziekenhuis in Gent met ,,banale'' klachten zoals diarree of verkoudheid aankloppen, zullen voor medische opvolging doorverwezen worden naar een huisarts in hun buurt. Een veertigtal artsen zijn al bereid gevonden om als aanspreekpunt te fungeren voor de illegalen uit de omtrek.

De buitenlandse patiënten kennen in hun land van herkomst vaak geen eerstelijnszorg die door huisartsen verstrekt wordt. Zij bieden zich in hun geboorteland meestal meteen aan in dispensaria en ziekenhuizen. In België doen ze hetzelfde. Om dat probleem te verhelpen, besliste het UZ Gent samen met twee andere ziekenhuizen het probleem aan te pakken.

,,Als een patiënt bijvoorbeeld op de spoedafdeling is langsgeweest, leggen wij hem uit dat er in België ook huisartsenpraktijken zijn, waar we ze graag naar doorverwijzen. Met de nodige documenten en instructies zetten we ze op weg naar één van de veertig huisartsen uit ons bestand. En dan maar hopen dat ze de volgende keer de reflex hebben om bij hun huisarts om de hoek te gaan'', legt Patricia Fruyt uit.

In ruil voor de moeite die de huisartsen zich getroosten, stuurt het ocmw van Gent bij het eerste contact met de huisarts de terugbetalingsaanvraag door naar het bevoegde ocmw, tenzij het zelf bevoegd is. ,,Ons project is uniek in Vlaanderen'', zegt de hoofdarts van het UZ Gent, Renaat Peleman.
19 okt 2005
meer over
zie ook rubriek