Bijna akkoord tussen vakbonden en Irisziekenhuizen

De vakbonden van de Brusselse openbare Iris-ziekenhuizen, twee weken geleden nog in staking, hebben bijna een volledig akkoord bereikt met Yvan Mayeur, de voorzitter van de Iris-koepel. Daardoor worden verdere stakingsacties voorlopig opgeschort.
Twee weken geleden legde het ziekenhuispersoneel het werk neer omdat voorzitter Yvan Mayeur van de Iris-koepel de modaliteiten van een federaal akkoord voor de werknemers in de witte sector niet toepaste. In dat akkoord waren maatregelen opgenomen zoals aantrekkelijkheidspremies, extra vakantie voor werknemers van boven de 45 jaar en kleinere werklasten. Over elf van de twaalf punten bereikten de vakbonden en de voorzitter woensdag toch een voorakkoord.

,,Het oorspronkelijke akkoord ging vooral over het statuut van de werknemers'', zegt Jean-Pierre Knaepenbergh van de ACOD. ,,Zo zal een deel van de werknemers een bediendencontract krijgen in plaats van een arbeiderscontract.'' Een ander heikel punt was de kwestie van de eindeloopbaan.

Personeelsleden die niet meer in aanmerking komen voor een uitstapregeling, kunnen extra vakantiedagen krijgen. Over de zogenaamde aantrekkelijkheidspremie hebben de onderhandelaars nog geen akkoord bereikt. ,,Daarover zullen we volgende week donderdag verder praten'', zegt de ACOD-man.

Voorzitter Ivan Mayeur moet het voorakkoord wel nog voorleggen aan de be raad van bestuur van Irisnet.
14 okt 2005
meer over
zie ook rubriek