Nieuwbouw psychiatrisch ziekenhuis Duffel begint in november

Het Psychiatrisch Ziekenhuis bouwt vanaf november een nieuwe vleugel, goed voor 120 bedden. Die zullen, eind 2008, de negentig plaatsen in het Sint-Norbertus vervangen. De instelling wil de nieuwbouw nauw laten aansluiten bij de normale woonsituatie.
De nieuwe vleugel zal bestaan uit twee gebouwen. Het gaat om een gesloten gedeelte voor patiënten die hoog toezicht vereisen en een meer open ruimte voor mensen die dicht tegen hun herintrede in de maatschappij staan. Omdat de directie voor die laatste groep een zo normaal mogelijke leefsituatie wil nabouwen, kiest ze voor kleinschaligheid en komt de nieuwe vleugel langs een straat te liggen.

Zo komen patiënten niet in een grote nieuwbouw terecht, maar in twaalf afzonderlijke leefeenheden van telkens tien personen. Elke eenheid heeft zijn voordeur en eigen huisnummer. Er komt ook een duidelijke scheiding tussen therapeutische ruimtes en de leefomgeving. De bouw wil zo aansluiten bij moderne werkwijzen waarbij kleine groepen patiënten intensief samenwerken aan hun problemen. Dat moet volgens het ziekenhuisbestuur maatwerk in de behandeling toelaten.

De werkzaamheden beginnen in november met voorbereidende riolerings- en bekabelingswerken. Eerder werden twee gebouwen uit de jaren twintig en dertig gesloopt. Nadat de patiënten hun intrek zullen genomen hebben in de nieuwe eenheden, kunnen andere ziekenhuisdiensten terecht in de vrijgekomen plaatsen.

Het ontwerp van de nieuwbouw is van de hand van architectenbureau AAPROG uit Wetteren, de laureaat van de wedstrijd die de directie had uitgeschreven. Volgens algemeen directeur Dirk Armée scoorde het bureau hoog op vlak van inplanting van de gebouwen op de campus en de relatie met de gemeentelijke woonkern.

,,De dorpelingen maken gebruik van onze campus als passage tussen het station en het centrum'', zegt Armée. ,,Zo sluit onze campus zich niet af, integendeel, hij sluit eerder aan bij het gewone leven. Dat is ook goed voor onze patiënten.''

De nieuwbouw zal ongeveer 14,7 miljoen euro kosten. Zestig procent wordt betaald door het Vlaams Infrastructuurfonds voor Persoonsgebonden Aangelegenheden (Vipa), de rest door de federale staat.

De bouw van de nieuwe vleugel maakt deel uit van het masterplan voor het psychiatrisch ziekenhuis. Dat plant op termijn dat alle bestaande 601 plaatsen in nieuwebouw komen.

Het Psychiatrisch Ziekenhuis Sint-Norbertus neemt jaarlijks 1.800 patiënten op, van wie slechts 125 gedwongen. De gemiddelde verblijfsduur bedraagt 22 dagen.
14 okt 2005
meer over
zie ook rubriek