DNA-vaccin maakt einde aan angst voor spuitje

Britse wetenschappers ontwikkelen momenteel een reeks DNA-vaccins die in de plaats moeten komen van de traditionele vormen van immunisatie tegen ziektes als griep of hepatitis B (van de gevreesde injectiespuit dus) en die ook huidkanker en diabetes kunnen voorkomen, zo schrijft de Sunday Times.
Vorsers aan de universiteit van Cardiff, in Wales, hebben namelijk een manier ontwikkeld om dna rechtstreeks in huidcellen binnen te brengen waar ze dan protenen aanmaken die door het lichaam worden herkend als vreemde organismen en dus worden aangevallen. Op die manier wordt de ziekte bestreden.

Patiënten kunnen zichzelf behandelen
De nieuwe techniek kan ertoe leiden dat grote immunisatiecampagnes per post kunnen worden, afgehandeld. Patiënten kunnen zichzelf namelijk behandelen door een siliconechip, waarop 400 microscopisch kleine naaldjes zitten, enkele seconden lang op de rug van hun hand te drukken. Dat is een pijnloos proces, aangezien de naaldjes alleen de buitenste huidlaag doorboren en niet tot aan de pijnreceptoren in het lichaam komen.

De onderzoekers aan de School voor Pharmacie in Cardiff voeren momenteel proeven uit met griepvaccinaties en tonen zich optimistisch over de kans dat hun vinding nog voor de volgende grieppandemie in gebruik zal zijn.
11 okt 2005
meer over
zie ook rubriek