Vis op het menu is goed voor de hersenen

Eens per week vis op het menu is goed voor hersenen. Geestelijke achteruitgang op latere leeftijd kan er drie tot vier jaar mee worden vertraagd. Dat blijkt uit een onderzoek onder oudere Amerikanen.
Eerdere onderzoeken gaven al aan dat viseters minder vaak alzheimer of beroertes hebben. Vis als zalm en tonijn die rijk is aan omega-3 vetzuren lijkt ook de kans op hartziektes te verminderen.
In het jongste onderzoek werden 3.718 mensen van boven de 65 aan simpele tests onderworpen, zoals het herinneren van details uit een verhaal. De tests werden drie keer afgenomen, verspreid over zes jaar. Ook werd de deelnemers gevraagd naar hun eetgewoonten.

,,Wij ontdekten dat het denkvermogen van mensen die één keer per week vis eten 10 procent minder snel per jaar achteruitgaat'', zei onderzoekster Martha Clare Morris, als epidemiologe verbonden aan het medisch centrum van de Rush-Universiteit in Chicago. Bij mensen die twee keer in de week vis op het menu hebben gaat de achteruitgang gemiddeld 13 procent langzamer.

Het onderzoek verschijnt in december in de Archives of Neurology, maar is vanwege het algemene belang nu al op de website van het blad gepubliceerd.
11 okt 2005
meer over
zie ook rubriek