Psychiatrie in verlaten klooster

Heverlee : De psychiatrische instelling Sint-Kamillus kocht het verlaten Salvatorianenklooster aan de Naamsesteenweg in Heverlee. Deze maand starten er verbouwingen. In maart volgend jaar wil de instelling hier zestig psychiatrische patiŽnten permanent onderdak bieden.
Het 3,6 hectare groot domein werd te groot voor de zes overblijvende paters Salvatorianen. Ze deden het pand nu van de hand voor een slordige vier miljoen euro en zochten elders een kleinere woonst. De residentie bood ook onderdak aan een tachtigtal studenten. De studenten startten vorig jaar nog een protestactie, maar die haalde niets uit. Vandaag staat het pand er verlaten bij. Niet lang meer.

De psychiatrische instelling Sint-Kamillus Bierbeek kocht het gebouw. Nog deze maand beginnen de verbouwingswerken. ,,De studentenkamers ruimen plaats voor zestig kamers voor psychiatrische patiŽnten'', vertelt Hugo Van Cleynenbreugel, technisch directeur van Sint-Kamillus. ,,Er komen ook bureaus, een verpleegafdeling en leefruimtes. De plannen zijn klaar, eind deze maand starten we de werkzaamheden.''

De zestig bijkomende kamers vervangen de kamers op de site Salve Mater in Lovenjoel. De KU Leuven is de eigenaar van dit vijftien hectare groot domein. De afbouw van de psychiatrische instelling Salve Mater begon in 1993 toen de kliniek dicht ging en de afdelingen verhuisden naar andere ziekenhuizen en instellingen. De meeste gebouwen staan leeg. De universiteit wil het domein valoriseren en nam een projectontwikkelaar in de arm. Die zal de paviljoenen renoveren. Er is plaats voor ruim honderd appartementen, tachtig kantoren, een klein hotel, kinderopvang en een parkeergarage.

Het kasteel de Spoelbergh wordt gerestaureerd als woning en het uitgebrande Fidesgebouw wordt heropgebouwd als oranjerie. De ontwikkelaar zou eind dit jaar van start gaan met de werken. ,,Dan zijn wij nog niet verhuisd'', stelt directeur Van Cleynenbreugel. ,,Maar dat is geen probleem. Die enkele maanden mogen we er nog blijven.''
10 okt 2005
meer over
zie ook rubriek