Ziekenhuisstakingen Brussel opgeschort

De staking die gisteren begonnen was in de Brusselse openbare ziekenhuizen is opgeschort.
De actie zou oorspronkelijk tot woensdag duren, zo kondigt het gemeenschappelijk vakbondsfront aan. Maar na een onderhoud met Yvan Mayeur, de voorzitter van de Raad van bestuur van het Iris-netwerk, werd de staking van vandaag opgeschort. In plaats van te staken zal het personeel worden gesensibiliseerd, donderdag wordt er verder onderhandeld.

Gistermiddag sprak het gemeenschappelijk vakbondsfront van ACOD, CCOD en ACLVB nog erg stoere taal. De bonden dreigden hun actie volgende week zelfs te herhalen, als er geen oplossing uit de bus komt voor het sociaal conflict in de ziekenhuizen van het Iris-netwerk.

De bonden nemen het niet dat een federaal akkoord over de openbare ziekenhuizen nog niet naar het gewestelijke niveau is omgezet.

In dat akkoord is onder meer sprake van een verminderde werklast tegen het einde van de loopbaan en een aantrekkelijkheidspremie. Bepaalde vergoedingen zouden ook stijgen, net zoals de werkgelegenheid. Volgens de stakers weigert de bestuursraad om het personeel bepaalde deze voordelen toe te kennen.

Yvan Mayeur herhaalde gisteravond laat dat volgens hem tachtig procent van de beloofde maatregelen op federaal niveau ook op regionaal niveau zal kunnen worden ingevuld. Wat de overige twintig procent betreft, ontbreekt volgens de voorzitter een omzendbrief van federaal minister van Volksgezondheid Rudy Demotte (PS), die de discussie moet bevorderen.

Behalve de artsen, namen alle personeelscategorieën deel aan de actie in de ziekenhuizen van het Iris-netwerk. De staking werd ,,middelmatig'' opgevolgd, zegt Michèle Dehaen (ACOD) namens het gemeenschappelijk vakbondsfront. Tijdens de stakingsactie is in de ziekenhuizen wel een minimumdienst verzekerd.

Er werd gisteren onder meer actie gevoerd voor de ingang van het Brugmannziekenhuis. Daar had een honderdtal werknemers postgevat.

Voor het Sint-Pietersziekenhuis stond een stakingspost met een groep van 150 tot tweehonderd actievoerders. De andere ziekenhuizen waar de stakingsactie voelbaar was, waren Bordet, Koningin Fabiola, Paul Brien, Magritte en Iris-Zuid (Molière-Longchamps, Bracops, Baron Lambert, Etterbeek-Elsene). Verschillende werknemers zijn gisteren ook gewoon thuis gebleven.
04 okt 2005
meer over
zie ook rubriek