OCMW akkoord met gehalveerde gesloten instelling op Stuivenberg

ANTWERPEN - Het Antwerpse OCMW en het stadsbestuur willen maar een ,,halve'' gesloten instelling voor geïnterneerden in Stuivenberg. Dus niet voor vijfhonderd veroordeelde patiënten, maar slechts voor 250. De verbouwing kan snel gaan, omdat er in fases kan gewerkt worden.
Het ocmw en het schepencollege kiezen nu resoluut voor het Stuivenbergziekenhuis. De twee andere locaties, Middelheim en Hoge Beuken, komen niet meer in aanmerking. Er zou wel geen plaats zijn voor 500 geïnterneerden, zoals justitie wil. Het ocmw opteert voor een kleinere instelling met 250 patiënten, zoals ook professor Paul Cosyns voorstelt. Een tweede halve instelling zou dan bijvoorbeeld in Gent kunnen komen.

Een andere voorwaarde blijft dat er in plaats van Stuivenberg een ander centrumziekenhuis komt. Volgens het zorgstrategisch plan van het Ziekenhuisnetwerk Antwerpen (ZNA) en Vlaanderen moet er binnenkort sowieso een vernieuwd, modern en kostenbesparend ziekenhuis komen. De Vlaamse overheid zou daar zelfs geld voor reserveren. Het OCMW beschouwt de operatie dan ook eerder als een kans voor Stuivenberg, dat anders mogelijk leeg komt te staan.

Een andere veelgehoorde tegenwerping is dat de verhuizing en de verbouwing niet meer haalbaar zijn voor 2009, zoals justitie wil. Toch dokteren OCMW, stad en het Ziekenhuisnetwerk Antwerpen (ZNA) aan een plan om gefaseerd te werken. Daarbij zouden ziekenhuisafdelingen van Stuivenberg een voor een verhuizen en vervangen worden door gesloten afdelingen voor geïnterneerden, in groepen van vijftig. OCMW-voorzitter Monica De Coninck vergadert deze week met minister van Justitie Laurette Onkelinx (PS) over de instelling.
28 sep 2005
meer over
zie ook rubriek