Non-profit dreigt met staking

De vakbonden van de federale non-profitsector dienen vandaag een stakingsaanzegging in, omdat twee werkgeversorganisaties ,,de ondertekening van een eerste collectieve arbeidsovereenkomst (cao) blokkeren". Dat meldt het gemeenschappelijk vakbondsfront.
De voorzitter van het paritair comité heeft alle partijen opgeroepen om op donderdag 29 oktober de cao te ondertekenen. Deze eerste cao, ,,waarvoor na weken onderhandelen een compromistekst was bereikt", moest normaal gisteren ondertekend worden.
De werkgeversorganisaties Becoprivé en AFIS weigerden echter te tekenen. ,,Omdat in het paritair comité unanimiteit geldt, gebruiken deze organisaties hun de facto vetorecht", legt Mark Selleslach, nationaal secretaris van LBC-NVK, uit. ,,Ook de andere werkgeversorganisaties houden hun beslissing in beraad, zo lang deze twee hun handtekening niet zetten."

De vakbonden dienen nu een stakingsaanzegging in, die binnen twee weken verstrijkt. ,,Indien op donderdag geen ondertekening plaats vindt (...), zullen stakingen en acties tegen de niet-ondertekenende werkgeversorganisaties plaats vinden", luidt het in het persbericht.

De eerste cao handelt over de uitbreiding van de bestaande vrijstelling van arbeidsprestaties vanaf 45 jaar en regelt dergelijke vrijstelling voor werknemers die niet onder het bestaande regime vallen, aldus nog Selleslach. De federale non-profitsector omvat onder meer ziekenhuizen, rusthuizen, thuisverpleging en revalidatiediensten. In het in april met de federale regering gesloten meerjarenakkoord is 471 miljoen euro voorzien: twee derde voor de werkgelegenheid, een derde voor de verbetering van het inkomen, aldus nog de vakbonden.
28 sep 2005
meer over
zie ook rubriek