Oorlog onder ziekenfondsen

Er is een oorlog bezig onder de ziekenfondsen. De onafhankelijke en neutrale ziekenfondsen snoepen leden af van het christelijke, het socialistische en het liberale ziekenfonds. Vandaar. Het controlecomité voor de ziekenfondsen werkte een voorontwerp van wet uit dat de concurrentie onder ziekenfondsen haast onmogelijk maakt, volgens die twee eerste ziekenfondsen.
BIJ dat Controlecomité regent het al een tijd klachten van ziekenfondsen tegen elkaar. Dat werd stil gehouden, maar nu het controlecomité een voorontwerp van wet heeft uitgewerkt, barst de bom. Jürgen Constandt van de Neutrale ziekenfondsen: ,,Ze proberen ons in een keurslijf te dwingen. Het comité wil één model van aanvullende verzekeringen opleggen en we zouden onze leden daarbij verplicht moeten aansluiten. Vergelijkende informatie geven zou ook al niet meer mogen.'' Hij insinueert dat het controlecomité voor de twee grote ziekenfondsen rijdt, het christelijke en het socialistische, die ,,met lede ogen zien dat wij hun leden aantrekken omdat we betere verzekeringen aanbieden en aantrekkelijker werken''.

De klachten gaan niet over de ,,wettelijke en verplichte'' ziekteverzekering die de hoofdmoot uitmaakt van de activiteiten van de ziekenfondsen. Daarin treden ze vooral op als doorgeefluik tussen hun leden en de ziekteverzekering van de overheid. De conflicten gaan over de ,,aanvullende vrije'' verzekeringen (voor hospitalisatie, tandzorg, alternatieve geneeswijzen, ...) en diensten zoals voorhuwelijkssparen die ze zelf aanbieden en waarvoor hun leden extra moeten betalen. Met die aanvullende verzekeringen pogen ziekenfondsen nieuwe leden aan te trekken (jongeren) en leden van andere ziekenfondsen af te snoepen. ,,Als men geen concurrentie wou, had men ook geen vrije ziekenfondsen moeten laten bestaan'', luidt het.

Jan Van Emelen van de Onafhankelijke ziekenfondsen zegt dat woordvoerders van alle ziekenfondsen vorige week aanwezig waren op het internationaal congres van de ziekenfondsen in Praag waar unaniem de lof werd gezongen van ,,de competitie''.

De misbruiken waarvan de ziekenfondsen elkaar beschuldigen, zijn velerlei: commissielonen tot 300 euro per overgelopen lid die zouden betaald worden aan privéfirma's die mensen thuis opzoeken, aan sportclubs die hun leden doen overstappen, enzovoort. Verder: het geven van ,,voorschotten'' op de maximumfactuur waardoor het remgeld wegvalt, en het geven van erg omvangrijke gadgets.

Het voorontwerp wil ook elke vorm van informatie verbieden die kan beschouwd worden als vergelijkende reclame en wil de regering de kans geven de ziekenfondsen te verplichten hun vrije aanvullende verzekeringen een bepaalde inhoud te geven en verplicht op te leggen aan al hun leden. Dat moet voorkomen dat een ziekenfonds zich richt op bepaalde aantrekkelijke groepen zoals de jongeren.

Marc Justaert van Christelijk ziekenfonds noemt het ,,triest dat het zo moet gaan''. Hij wil ,,niet ieder ziekenfonds in een keurslijf dwingen, maar wil wel dat ze allemaal de principes van de solidaire sociale verzekering naleven''.

Jan Van Emelen van Onafhankelijke ziekenfondsen erkent dat er in één van zijn aangesloten lokale ziekenfondsen ,,wel eens iets is misgelopen'' maar dat ze dit met een interne deontologische code voortaan voorkomen. ,,Het lijkt er vooral op dat men ons wil verbieden beter te zijn dan de anderen'', zegt hij.

Wie zwaar zit aan te hikken tegen het dreigend verbod om vergelijkende informatie te geven is Ric van Willigen van een Nederlands adviesbureau dat zich daarin precies specialiseert. Het ontstond als bureau dat Nederlanders die verhuisden naar België wegwijs maakte in de Belgische ziekenfondsen, maar breidde zijn adviesactiviteiten uit naar Belgen.
28 sep 2005
meer over
zie ook rubriek