UGent investeert zwaar in magnetisch resonantietoestel

België beschikt eindelijk over een allereerste eigen magnetisch resonantietoestel (NMR) om moleculen van naderbij te bestuderen. De UGent, de Vrije Universiteit Brussel (VUB) en de Universiteit Antwerpen hebben samen dit grootse apparaat, dat 1,9 miljoen euro kost, gefinancierd. Sinds gisteren kan de Gentse universiteit pronken met de NMR.
Professor José Martins van de vakgroep organische chemie aan de UGent is ongelooflijk enthousiast dat Vlaanderen nu eindelijk over een dergelijke nmr beschikt. ,,Het toestel is bij het grote publiek al gekend in ziekenhuizen'', legt Martins uit. ,,Het is een scanner waarmee je zeer gedetailleerde beelden van het menselijk lichaam kan zien. De nmr van de vakgroep organische chemie neemt geen beelden, maar gebruikt wel dezelfde techniek om een beter beeld van moleculen te krijgen. Op die manier kan je moleculen identificeren en nagaan wat hun structuur is.''

,,Het is ontzettend nuttig, want zo achterhaal je de werking van chemische stoffen. Alle landen van de Europese Unie hadden al zo'n toestel en het werd op de duur een zware handicap voor ons om dergelijk onderzoek steeds in het buitenland te moeten doen. We hebben nu veel meer vrijheid en kunnen eindelijk efficiënt tewerk gaan'', aldus Martins.
28 sep 2005
meer over
zie ook rubriek