Stress tijdens zwangerschap even slecht als roken

Moeders die tijdens de zwangerschap last hebben van angst en stress, lopen een groter risico dat hun kinderen gedragsstoornissen vertonen. ,,Uit studies blijkt dat de impact van stress tijdens de zwangerschap minstens even groot is als die van roken'', zegt Bea Van den Bergh, professor psychologie aan de KU Leuven.
Van den Bergh volgt sinds 1986 86 moeders die voor het eerst zwanger werden. De kinderen van angstige moeders vertoonden als foetus een andere ontwikkeling dan die van moeders met weinig angst. In de moederbuik bewogen ze meer en ook na de geboorte bleken ze actiever en aten en sliepen ze minder regelmatig.

Enkele kinderen uit de eerste groep leden op latere leeftijd aan gedragsstoornissen. Ze waren ook impulsiever, werkten sneller maar maakten ook meer fouten.

Angst bij de moeder heeft alleen tussen de 8ste en de 24ste week van de zwangerschap gevolgen voor het latere gedrag van het kind. Dan komen de meeste neuronen in de hersenen tot ontwikkeling en nemen ze een bepaalde plaats en functie aan.
Interessante links:
27 sep 2005
meer over
zie ook rubriek