Elk jaar 2.000 doden door medische fout

Een vergeten compres of operatieklem, een slecht uitgevoerde tandprothese, of een kijkoperatie die fout afloopt. Het aantal medische blunders ligt vermoedelijk hoger dan we tot nu toe dachten. ,,Afgezien van de slachtoffers lijkt niemand er wakker van te liggen. Wie zijn dokter voor de rechter sleept, wordt letterlijk en figuurlijk uitgekleed. Ombudsmannen worden stevig onder de knoet gehouden door de ziekenhuizen.'' Hilde Claes en Magda De Meyer (SP.A) luiden de alarmbel.
Echte statistieken zijn er niet, maar naar schatting gebeuren in ons land jaarlijks zo'n 48.000 tot 64.000 medische missers. Het aantal dodelijke blunders wordt geschat op tweeduizend per jaar. Meer dan 75 procent van de slachtoffers wijst de specialist met een beschuldigende vinger. ,,En toch doet de overheid er niets aan'', zegt Denise Vander Weyden van vzw Medisch Falen.

,,Uit frustratie zijn we met een eigen initiatief gestart, maar eigenlijk is het een taak van de overheid'', meent ze. ,,De mentaliteit in de medische sector moet dringend veranderen en het aantal slachtoffers zou geregistreerd moeten worden, zodat ze er hun lessen uit kunnen trekken. Misschien zijn het altijd dezelfde rotte appels die in de fout gaan. Op dit moment kunnen we alleen maar gokken.''

Zowel vzw Medisch Falen als SP.A-kamerleden Hilde Claes en Magda De Meyer vinden dat de slachtoffers al genoeg in de kou bleven staan. ,,Ze raken verwikkeld in een procedureslag en altijd weer horen we dezelfde argumenten: dat de slachtoffers er geld willen uitkloppen en de situatie Amerikaanse proporties dreigt aan te nemen met schadeclaims die in de miljoenen oplopen'', zegt Vander Weyden. ,,Maar als we niet oppassen, krijgen we hier alleen maar Afrikaanse toestanden. Je moet al helemaal verminkt zijn om een deftige schadevergoeding te krijgen.''

Claes en De Meyer richten hebben een wetsvoorstel ingediend dat de ombudsmannen in ziekenhuizen onafhankelijk maakt. ,,Vandaag worden de klachten behandeld door iemand die door het ziekenhuis zelf is aangesteld. Hoe geloofwaardig is zoiets nog voor de patiënt?'' SP.A wil daarom voortaan in elke provincie een onafhankelijke, laagdrempelige ombudsdienst, met geschoold personeel. Daarnaast wordt gepleit voor een grootschalige info-campagne over de rechten van de patiënt, een hervorming van het systeem van medische aansprakelijkheid en een centraal meldpunt.
24 sep 2005
meer over
zie ook rubriek