Kind en Gezin vraagt K.U.Leuven om onderzoek naar stress bij peuters in kinderopvang

Peuters die voor de eerste keer naar een kinderdagverblijf gaan, hebben last van verhoogde stress. Bij sommige kinderen verdubbelt de hoeveelheid van het stresshormoon cortisol tijdens de eerste negen dagen in de opvang. Dat blijkt uit nieuw onderzoek.
Wetenschappers van de universiteiten van Cambridge en Berlijn onderzochten de aanwezigheid van cortisol bij 36 meisjes en 34 jongens tussen elf en twintig maanden die gedurende 40 uren per week werden opgevangen in een dagverblijf. Ze bleken tot dubbel zoveel stress te hebben als toen ze nog thuis waren. Bij sommige peuters werd vijf maanden later nog «chronische, milde stress» gemeten.

De onderzoekers benadrukken in hun conclusies dat er geen bewijs is dat de stress blijvende gevolgen heeft voor de peuters of dat opvang slecht is voor kinderen. Wel moeten zowel ouders als opvoedsters er zich van bewust zijn dat kinderen onder stress kunnen staan en moeten ze er op de juiste manier mee omgaan, bijvoorbeeld door de peuters 's avonds extra aandacht te geven.

Kind en gezin heeft onderzoekers van de KU Leuven gevraagd een methode te ontwikkelen om het welbevinden van baby's en peuters in de opvang te meten.

Kinderen krijgen na de opvang best wat extra aandacht.
22 sep 2005
meer over
zie ook rubriek