Aantal Alzheimerpatiënten zal in 2010 bijna verdubbeld zijn

Ons land telt momenteel naar schatting 85.000 Alzheimerpatiënten en elk jaar komen er in België bijna 20.000 nieuwe gevallen bij. De oorzaak van die spectaculaire stijging ligt bij de toenemende vergrijzing. De cijfers komen van de Nationale Alzheimer Liga. Die reikte woensdag, naar aanleiding van de Werelddag Alzheimer, voor het eerst haar Santkin-prijs uit aan een innoverend initiatief.
Volgens de Nationale alzheimer Liga moet er wegens de verwachte forse stijging van het aantal alzheimerpatiënten meer en betere opvang voorzien worden. De ziekte moet ook veel sneller worden opgespoord. .

"Want bij ruim een op drie, of zo'n 38 procent, wordt de diagnose laat gesteld", aldus Jan Hertecant, voorzitter van de liga. "Op dat moment zijn de behandelingsmogelijkheden beperkt. De instelling wenkt en dat kost de gezondheidszorg veel geld. Patiënten bij wie de diagnose snel wordt gesteld, kunnen langere tijd zelfstandig thuis leven. De ziekte van Alzheimer wordt nog onvoldoende gezien als een topprioriteit op vlak van gezondheidszorg en welzijn", aldus Hertecant.
22 sep 2005
meer over
zie ook rubriek