Griepvaccin vooral aangewezen voor risicogroepen

Vooral risicogroepen dienen zich tijdig te laten vaccineren tegen griep. Er is immers onvoldoende vaccin voorhanden om de hele bevolking in te enten. Het Vlaamse Griepplatform lanceert daarom de campagne ,,Griep, wie niet geprikt is, is gezien'', die de risicopersonen moet aanzetten een prik te halen.
Elk jaar krijgt ons land te maken met een griepepidemie. Meestal valt de piek rond nieuwjaar. Vooral voor 65-plussers kan de ziekte dodelijk zijn. Elk jaar sterven er een paar honderd bejaarden aan. Zij vormen dus de belangrijkste risicogroep. Tot nu toe liet 62 procent van hen zich inenten tegen griep. Dat is lang niet genoeg. Dat betekent dat nog 700.000 ouderen de winter ingaan zonder bescherming.

Ook chronisch zieken, zoals hart -of diabetespatiënten, doen er goed aan zich te laten inenten. De doelstelling van de Wereldgezondheidsorganisatie - 75 procent - wordt in ons land lang niet gehaald.

Ook personeel van verzorgingsinstellingen en rusthuizen loopt een groter risico. Maar de gezondheidswerkers blijven met 21 procent inentingen ondergevaccineerd, terwijl zij net paraat moeten zijn in geval van een epidemie. Ten slotte is een prik ook aangeraden voor mensen die in contact komen met risicopersonen.

De winterse griep mag niet verward worden met de vogelgriep. De kans dat die tot bij ons raakt, is vrij klein, aldus viroloog Marc Van Ranst.
21 sep 2005
meer over
zie ook rubriek