Witte sector krijgt meer kleur

De Katholieke Hogeschool Leuven wil twee vliegen in één klap slaan. Buitenlanders worden er individueel begeleid in hun studies verpleegkunde. Tegelijk komt de school tegemoet aan ziekenhuizen en verzorgingsinstellingen die schreeuwen om geschoold personeel.
'IK dacht dat de taal het moeilijkste probleem zou worden, maar de erkenning van mijn Russische artsendiploma was nog moeilijker'', zegt de 37-jarige Tsjetsjeense Marita Khalidova. Zij wil graag deelnemen aan United Colours of Nursing . In de Leuvense regio en in de streek Roeselare-Kortrijk worden telkens twaalf buitenlanders toegelaten in het proefproject.

Het project richt zich in de eerste plaats tot buitenlanders die in hun eigen land een medisch diploma hebben behaald, maar dat niet wordt erkend. Marita Khalidova is afgestudeerd als kinderarts en heeft ervaring. Maar hier in België zou ze nog negen jaar naar de universiteit moeten gaan om zich als kinderarts te mogen vestigen. ,,Na tien jaar studie in Rusland is me dat wat te veel'', vindt de vrouw.

Daarom wil ze deelnemen aan dit proefproject van de Katholieke Hogeschool Leuven en de Katholieke Hogeschool Zuid-West-Vlaanderen (Katho). In één of twee jaar kan ze een bachelordiploma in de verpleegkunde behalen.

Na een verkennend gesprek over hun motivatie, worden de geselecteerde studenten onderworpen aan een test. Daarin moeten ze hun vaardigheden voor een job in de zorgsector aantonen. Op basis van die ,,Elders Verworven Competenties'' (EVC's) wordt voor hen een individueel leertraject uitgestippeld. Wie bijvoorbeeld eerder technische vaardigheden mist, krijgt meer praktijkvakken. Wie te weinig theoretische bagage heeft, krijgt een pakket met vooral kennisvakken.

Wie dat wil, kan via het project gemakkelijk de combinatie maken met een job. En voor ze de opleiding aanvangen, krijgen de studenten, indien nodig, een cursus Nederlands.

De vakken doen ze ofwel samen met de Nederlandstalige studenten ofwel worden de cursussen aan hun niveau aangepast, met een eenvoudiger taalgebruik. ,,Als het nodig is, maken we de vakinhoud ook minder cultuurgebonden'', zegt Karen Dereymaeker van de Katholieke Hogeschool Leuven.

De witte sector ontvangt de buitenlandse afgestudeerden met open armen. Dat getuigde Rita Lagae, de directeur verpleegkunde van het Universitair ziekenhuis Leuven, gisteren bij de presentatie van het project. Door de vergrijzing is er namelijk een toenemend tekort aan verplegenden. Bovendien is het interessant om buitenlandse verplegers te hebben, want steeds meer patiënten zijn allochtoon. Dankzij de nieuwkomers zouden de contacten met die patiëntengroep vlotter moeten verlopen.

Het proefproject duurt maar drie jaar, met een beperkt aantal studenten. Het dient in de eerste plaats als proef om in heel Vlaanderen toe te passen. Docenten en begeleiders willen eerst zelf aftasten wat de beste manier van werken is. Het wordt vooral uitkijken naar de criteria om de EVC's te testen. Want welke vaardigheden moet een toekomstig verpleger hebben? De organisatoren waarschuwen alvast dat buitenlanders zonder diploma weinig kans maken.
21 sep 2005
meer over
zie ook rubriek