Topinvestering voor geneesmiddel tegen leukemie

Prinses Astrid was gisteren in Geel om de nieuwe biofarmaceutische productie-eenheid van Genzyme officieel te openen. Genzyme is één van de wereldleiders in biotechnologie voor de gezondheidszorg. In de nieuwe vestiging in Geel werd 161 miljoen euro geïnvesteerd. Een bijkomende investering van nog eens 137 miljoen euro is gepland. Het aantal medewerkers zal stijgen van 150 naar 180.
Genzyme is een nog vrij jong, van oorsprong Amerikaans, bedrijf dat van kleine pionier uitgegroeid is tot een wereldspeler. De link met de Kempen bestaat sinds 2001 nadat de Belgische aandelen en ruim honderd medewerkers van het Nederlandse bedrijf Pharming werden overgenomen. ,,Deze verankering heeft meegespeeld in de keuze voor Geel als investeringsplaats", zegt Erik Tambuyzer, lid van de Europese ondernemingsraad van Genzyme.

Het eerste product dat Genzyme in Geel wil gaan produceren zijn monoklonale antilichamen die gebruikt worden voor de productie van Campath, een geneesmiddel om leukemiepatiënten te behandelen. Genzyme verwacht dat het tegen eind 2006 zelf Campath zal produceren. ,,In Geel willen we ook tegemoet komen aan de te verwachten vraag naar Myozyme", gaat manager Tambuyzer verder.

Myozyme is een enzymvervangende therapie die momenteel door de regelgevende overheden in de Verenigde Staten en Europa wordt geëvalueerd voor de behandeling van de ziekte van pompe, een invaliderende en vaak fatale spierziekte als gevolg van een erfelijk gebrek aan enzym. ,,Voor deze tweede fase, en tot de productie-eenheden voor de monoklonale antilichamen volledig actief zijn, zullen we nog eens 137 miljoen euro investeren."

Feeling met productie

Toestemming voor commerciële productie van Myozyme in Geel wordt verwacht in 2009. Daarvoor zijn ook een dertigtal bijkomende medewerkers nodig. Uiteraard worden mensen gezocht met een biofarmaceutische achtergrond. ,,Het is belangrijk dat deze mensen ook feeling hebben voor productie", besluit Tambuyzen.

,,Een speciale ruime opleiding volgt in het bedrijf net zoals we alle honderd personeelsleden die we vier jaar geleden van Pharming hebben overgenomen, nieuwe dingen hebben geleerd."
21 sep 2005
meer over
zie ook rubriek