Stroke-unit in Imeldaziekenhuis

Het Imeldaziekenhuis in Bonheiden begint met een nieuwe afdeling om beroertepatiënten nauwgezet op te volgen. Vandaag neemt het daarvoor een stroke-unit in gebruik.
,,Om de patiënten optimaal op te vangen en om de prognose te verbeteren, begint onze dienst neurologie met een stroke-eenheid. Hier kunnen tegelijkertijd vier beroertepatiënten opgenomen worden in de acute fase'', zegt dokter Vermylen, neuroloog en coördinator van de eenheid.

Volgens Vermeylen zijn de omstandigheden op de nieuwe unit ideaal om snel trombolyse toe te passen.

,,Snel optreden is van cruciaal belang bij een beroertepatiënt. Binnen de drie uur na de beroerte is het veilig om deze krachtige behandeling die de bloedklonter oplost, (trombolyse) toe te passen", legt de neuroloog uit.

De stroke-unit beschikt over een multidisciplinair team, samengesteld uit drie neurologen, speciaal opgeleide verpleegkundigen, kinesisten, een logopedist, een diëtist en een sociaal werker.

Verbouwings- en installatiekosten van de stroke-eenheid bedragen 130.000 euro. Daarbij komt de kost van vier extra personeelsleden. Het bestuur van de vzw Imelda leverde daarvoor een financiële inspanning. Voor patiënt en familie is er geen meerkost.
19 sep 2005
meer over
zie ook rubriek