Mentaal gehandicapten wonen zelfstandig met Opstap

In de Schoolstraat in Bree werd gisteren Opstap, een nieuw wooninitiatief van Open Kans officieel geopend. Opstap geeft drie licht mentaal gehandicapte vrouwen de kans alleen te wonen. ,,We wonen hier veel liever'', vertellen de vrouwen.
Tot in juli woonden Mia Maes (60), Lèneke Drieskens (65) en Lène Huysmans (55) nog in het opvangtehuis in Maaseik. ,,Met dit initiatief kunnen de vrouwen zelfstandig wonen'', legt Steven Eerdekens, directeur van Open Kans uit. De organisatie staat als onderdeel van vzw Ter Engelen in voor de professionele ondersteuning van volwassenen met een verstandelijke handicap. De vrouwen trokken in in een woning in de Schoolstraat in Bree.

,,Ze wonen er met z'n drieën, dat moet de zelfstandigheid bevorderen'', vervolgt Eerdekens. ,,Ook wonen ze in een straat met veel gezinnen. Zo kunnen ze gemakkelijker integreren in het buurtleven.'' Slechts een twaalftal uur per week komen twee begeleiders om de vrouwen te helpen met de financiële en administratieve zaken.

,,Voor de rest doen we bijna alles zelf'', zegt Mia. ,,We poetsen het huis. We gaan alle drie nog werken in het winkeltje van Open Kans. Maar we maken vaak ook uitstappen of gaan we naar de markt en drinken een tasje koffie'', zeggen ze lachend. Het is duidelijk dat de vrouwen zich goed voelen in hun nieuwe woning. ,,We hebben mooie kamers hier, maar heel belangrijk is de tuin'', zegt Lèneke. ,,In het tehuis woonden we boven. We hadden geen tuin waar we in het zonnetje konden zitten, we konden nooit de was buiten hangen.''

Ook de begeleiders zijn tevreden. ,,We hebben de indruk dat het de drie vrouwen goed gaat. Het is voor hen een echte Op-stap'', zegt de directeur. Het initiatief wordt financieel ondersteund door het OCMW van Bree. Dat betaalt de huur van de woning.
19 sep 2005
meer over
zie ook rubriek