Imeldaziekenhuis start met stroke-unit

Stroke is de Engelse term voor beroerte, het betekent ook slag, klap. Het Imeldaziekenhuis in Bonheiden start met een nieuwe afdeling om beroertepatiënten nauwgezet op te volgen. Vanaf maandag is de stroke-unit in gebruik.
Elke zes seconden wordt wereldwijd iemand slachtoffer van een beroerte. In België krijgen jaarlijks 20.000 mensen voor het eerst een beroerte. De meeste slachtoffers zijn ouder dan zestig jaar, maar twaalf procent is jonger dan 45. Volgens wetenschappers zal hun aantal de komende jaren nog toenemen door de vergrijzing van de bevolking. Het gaat dus om een ernstige aandoening. Eén derde van de patiënten overlijdt binnen het jaar na de beroerte en eén derde blijft zorgafhankelijk.

,,Om die patiënten optimaal op te vangen en om de prognose te verbeteren, start onze dienst neurologie met een stroke-eenheid. Hier kunnen tegelijkertijd vier beroertepatiënten opgenomen worden in de acute fase", zeggen ze in het Imeldaziekenhuis.

Volgens Dr. Vermylen, neuroloog en coördinator van de eenheid, zijn de omstandigheden op de nieuwe unit ideaal om snel trombolyse toe te dienen.

,,Snel optreden is van cruciaal belang bij een beroertepatiënt. Binnen de drie uur na de beroerte is het veilig om deze krachtige behandeling (trombolyse) toe te passen die de bloedklonter oplost", legt de neuroloog uit.

Vier extra mankrachten

Wat is een beroerte precies? Eigenlijk zijn er twee soorten. Tachtig procent van de patiënten krijgt een afsluiting van de bloedvaten, waardoor er geen zuurstof naar de hersenen kan. In dat geval spreken we van een herseninfarct. Bij de overige twintig procent ,,springt" er een bloedvat, wat resulteert in een hersenbloeding.

De stroke-unit beschikt over een multidisciplinair team, samengesteld uit drie neurologen, speciaal opgeleide verpleegkundigen, kinesisten, een logopedist, een diëtist en een sociaal werker.

Verbouwings- en installatiekosten van de stroke-eenheid bedragen 130.000 euro. Daarbij komt de kost van vier extra personeelsleden. Tot op heden wordt deze aanzienlijke meerkost niet vergoed door het RIZIV. Het bestuur van de vzw Imelda leverde hiervoor een financiële inspanning. Voor patiënt en familie is er geen meerkost.
19 sep 2005
meer over
zie ook rubriek