Palliatieve zorg vraagt kwart meer middelen

De evaluatiecel palliatieve zorg dringt erop aan het overheidsbudget voor de stervensbegeleiding met 25 procent op te trekken. Die extra middelen kunnen gegenereerd worden door 'zinloze' behandelingen, bekend als therapeutische hardnekkigheid, te laten vallen. Potentieel kan dat een besparing opleveren van minstens 100 miljoen euro, terwijl er een budgetverhoging van 19 miljoen euro wordt gevraagd. Dat staat in het eerste rapport van de evaluatiecel, dat De Morgen kon inkijken.
De evaluatiecel palliatieve zorg werd in het leven geroepen door de wet op de palliatieve zorg die samen met de euthanasiewet werd goedgekeurd. Na het parlementair reces wordt het rapport besproken in de Kamercommissie Volksgezondheid.
De helft van de gevraagde budgetverhoging moet gaan naar de palliatieve supportteams in de ziekenhuizen, de rest naar onder meer de rusthuizen, de mobiele teams van de palliatieve thuiszorg en de dagcentra voor palliatieve zorg. De subsidies voor de supportteams in de ziekenhuizen volstaan nu niet eens om de lonen te betalen. Vooral de arts in het team zou een degelijke vergoeding moeten krijgen omdat hij "een sleutelrol heeft in het creëren van een cultuur die de therapeutische hardnekkigheid tegengaat", zegt professor Manu Keirse, voorzitter van de evaluatiecel.
De evaluatiecel rekende uit dat het 52.000 euro kost om een 80-jarige vrouw na een cardiogene shock (ernstig hartfalen) de maximale, curatieve zorgen te geven, een ingreep waarvan de slaagkansen volgens Keirse 'nihil zijn'. In een 'minimalistisch' scenario waarbij er in de Belgisch ziekenhuizen op elk moment van het jaar twee dergelijke patiënten aanwezig zijn, gaat het over 100 miljoen euro.
15 sep 2005
Bron: De Morgen
meer over
zie ook rubriek