Jaarlijks sterven 13.000 Belgen vroegtijdig door fijn stof

In België sterven elk jaar 13.000 mensen vroegtijdig door fijn stof in de lucht. Dat meldt de VRT in zijn televisiejournaal. De cijfers komen van de milieu-ambtenaren van de Europese Commissie.
fijn stof is een verzamelnaam voor allerlei kleine zwevende deeltjes in de lucht. Het veroorzaakt longaandoeningen en hart- en vaatziekten. De Europese Unie heeft normen opgesteld voor de concentratie aan fijn stof in de lucht. Het daggemiddelde is vastgesteld op 50 microgram per kubieke meter. Metingen die de VRT zelf uitvoerde in Brussel wezen uit dat aan het koninklijk paleis 70 microgram per kubieke meter fijn stof in de lucht hangt, net als in het Warandepark. In de Wetstraat werd zelfs 130 microgram per kubieke meter gemeten.

Binnen blijven is geen oplossing, want ook in restaurants worden hoge waarden gemeten. Dat is onder meer de schuld van de rokers. In vergelijking met andere Europese landen doet België het erg slecht. Dat komt door de hoge bevolkingsdichtheid. Een andere grote boosdoener is het verkeer, dat in grote mate verantwoordelijk is voor de productie van fijn stof. In vele buurlanden moedigt de overheid het gebruik van roetfilters in voertuigen aan, maar bij ons is dat niet het geval. Vlaams minister van Leefmilieu Kris Peeters (CD&V) is zich bewust van het probleem. Hij pleit ervoor om verkeerslichten beter op elkaar af te stemmen zodat auto's minder moeten optrekken. Ook wil hij het wegenvignet, dat er op termijn zal komen, inschakelen in de strijd tegen fijn stof.
15 sep 2005
meer over
zie ook rubriek