Optimisme over resolutie ziekenhuizen Brussel

Het gaat de goede kant uit met de resolutie-Cliveti over de Brusselse ziekenhuizen, zegt Luc Van Den Brande, lid van de Raad van Europa. Een paragraaf die de Vlamingen dwars zit, wordt hoogstwaarschijnlijk afgezwakt.
Op verzoek van enkele Vlaamse mandatarissen buigt de Raad van Europa zich over de taaltoestanden in de Brusselse ziekenhuizen, waar Vlamingen uit de hoofdstad en Vlaams-Brabant vaak niet in hun eigen taal terechtkunnen.

Rapporteur Minodora Cliveti stelde voor de zomer een ontwerpresolutie op, die de Vlamingen best konden smaken. De resolutie erkent het probleem en stelt als oplossing een betere toepassing van de bestaande taalwetgeving voor. In de tekst sloop echter ook een paragraaf die pleit voor tweetalig onderwijs, de ratificering van het Minderhedenverdrag en de erkenning van de Franstaligen in Vlaanderen als nationale minderheid.

Die paragraaf is om meerdere redenen een doorn in het oog van de Vlamingen. Inhoudelijk zijn ze het er niet mee eens. Bovendien vinden ze dat een dergelijke algemene beschouwing over ons staatsbestel geen plaats heeft in een eerder punctuele resolutie over een specifieke kwestie.

Wat die laatste visie betreft, krijgen ze bijval van Boris Cilevics, een andere rapporteur van de Raad van Europa. Cilevics, rapporteur voor de commissie Justitie, boog zich al eerder over dezelfde zaak, maar schoof die toen door naar Cliveti, omdat hij vond dat het eerder een sociaal dan juridisch probleem was. Hij geeft wel een bijkomend advies, waarvan het ontwerp klaar is.

Dat stelt amendementen voor die aan zowat alle Vlaamse bezwaren tegemoetkomen. De verwijzing naar het Minderhedenverdrag wordt niet geschrapt, maar de vraag om de Franstaligen dan maar in één ruk te erkennen als nationale minderheid wel.

In zijn motivatie verwijst Cilevics naar het historisch compromis dat aan de basis ligt van de huidige taalafspraken in ons land. Hij blijft een grote voorstander van het minderhedenverdrag - dat Vlaanderen weigert te ratificeren - maar hij denkt dat een pragmatische aanpak, die rekening houdt met de specifieke situatie, beter op zijn plaats is in de uiteindelijke resolutie.

Vlaams parlementslid Luc Van Den Brande (CD&V) put moed uit de voorstellen tot amendement. Hij is ervan overtuigd dat Cliveti open staat voor de aanpassingen. Tegelijk sluit hij niet uit dat de Vlamingen nog extra amendementen indienen, als de resolutie op 7 oktober ter goedkeuring wordt voorgelegd aan de voltallige Raad van Europa.
15 sep 2005
meer over
zie ook rubriek