Een Vlaming op de drie krijgt kanker

Een Vlaming op de drie krijgt voor zijn 75ste kanker. Elk jaar horen 31.000 mensen in Vlaanderen de zware diagnose, dat zijn er 84 per dag. Een grootschalige en doeltreffende aanpak dringt zich op, vindt minister van Volksgezondheid Rudy Demotte. Met zijn nationale kankerplan eist hij daar de nodige middelen voor op.
Een eerste stap in een globale aanpak van kanker bestaat uit het opzetten van een gegevensbank waarin alle informatie samenkomt. ,,Op het kabinet Volksgezondheid is er een experte voltijds en exclusief mee bezig. Met de Stichting kankerregistratie is een belangrijk instrument om alle informatie te centraliseren. Op basis daarvan kunnen onderzoekers op zoek gaan naar alle oorzaken van kanker, en kunnen we een globale strategie uitzetten'', zegt de woordvoerster van minister Demotte.

Met zijn nationaal kankerplan wil de minister van Volksgezondheid de noodzakelijke budgetten opeisen in de regering. ,,Hoeveel geld er vrijgemaakt moet worden, zullen we leren uit de studies waar we mee bezig zijn.''

De jongste cijfers over de ziekte liegen er niet om. In 2003 stierven 9.052 mannen en 6.589 vrouwen aan kanker. mannen krijgen vooral prostaatkanker (28,6 procent), gevolgd door longkanker (17,9 procent) en dikkedarmkanker (13,6 procent). Bij vrouwen is een op de drie van de kwaadaardige tumoren borstkanker. Dikkedarmkanker volgt met 13,9 procent, baarmoederkanker met 5,4 procent.

,,Zoals het er nu voorstaat, krijgt één op de drie Vlamingen kanker voor zijn 75ste'', zegt Marleen Houtmeyers van de Vlaamse Liga tegen Kanker. ,,Toch wil ik die cijfers nuanceren. Het aantal gevallen stijgt omwille van de vergrijzing van de bevolking, maar de risico's nemen niet toe. Dat is belangrijk om te weten.''
15 sep 2005
meer over
zie ook rubriek