UZ Gent investeert 67,4 miljoen euro

Het Gentse Universitair Ziekenhuis (UZ) kan een gigantisch bedrag van 67,4 miljoen euro investeren in onder andere de bouw van een volledig nieuw kinderziekenhuis en een nieuw revalidatiecentrum. Vlaams minister voor Onderwijs Frank Vandenbroucke (SP.A) zet het licht daarvoor op groen. De investering is de grootste in één keer sinds de Tweede Wereldoorlog.
De bouwplannen van het UZ zijn niet nieuw, maar twee jaar geleden raakten ze in het slop. Het UZ moest toen de operatie stopzetten omdat het geld niet voorhanden was. Met 67,4 miljoen euro gaat het immers om een massale investering.

,,We zijn bijzonder blij dat minister Vandenbroucke en de Vlaamse regering het geld vrijgemaakt hebben, zodat we er toch mee kunnen doorgaan'', zegt Francis Colardyn, gedelegeerd bestuurder van het UZ.

,,De bouw van een nieuw kinderziekenhuis en een nieuw revalidatiecentrum zijn geen overbodige luxe. De gebouwen waarin die diensten zich nu bevinden, verkeren in een erbarmelijke staat. We beoefenen er topgeneeskunde in omstandigheden die in de 21ste eeuw niet meer door de beugel kunnen.''

,,Het revalidatiecentrum wordt in twee fasen verbouwd op de plek waar het nu al staat'', zegt Colardyn.

Behalve de twee nieuwe gebouwen, wordt ook het operatiekwartier uitgebreid. Dat is vrij recent, maar het blijkt met twaalf operatiezalen te klein. Er komen er vier bij.

De plannen zijn zo goed als klaar en als er geen juridische obstakels meer opduiken, hoopt het UZ in 2007 met de bouw te kunnen beginnen.

De bouwwerken die nu gepland zijn, maken deel uit van het veel grotere Masterplan voor het UZ, zegt Francis Colardyn.

,,In feite zitten we op onze ziekenhuiscampus met het probleem dat we twee ziekenhuizen zijn. Je hebt de oude gebouwen van Henry Van de Velde, een van de architecten van het UZ, aan de ene kant, en de grote building van K12 aan de andere kant. Het Masterplan was erop gericht om die twee functioneel samen te brengen. Eind jaren negentig hebben we al een eerste fase van dat plan uitgevoerd. Toen zijn onder meer de intensieve zorgen, de radiologie, de spoedopname en twaalf operatiezalen gebouwd, tegen het K12-gebouw aan.''

Nadat het kinderziekenhuis is gebouwd, tegen het K12-hoofdgebouw, zal het bestaande worden afgebroken.

Het gebouw van de kinderafdeling ligt nu tussen de oude Van de Velde-gebouwen en K12. ,,Dat gebouw moet hoe dan ook worden afgebroken'', zegt Colardyn.

,,Het is slecht geïsoleerd, kampt met roest,... Zelf noemen we het wel eens smalend een stukje Kosovo.''

Met een doorsteek zal het nieuwe kinderziekenhuis worden verbonden met het oude Van de Velde-complex.

Die plannen bestonden twee jaar geleden ook al. ,,Toen konden we ze niet uitvoeren, gewoon omdat we ze niet konden betalen'', zegt Colardyn.

,,We hebben onze plannen toen noodgedwongen stopgezet. Nu kunnen we voort, maar intussen hebben we wel een en ander bijgesteld. We krimpen de geplande nieuwe kinderkliniek lichtjes in. Daardoor krijgen we ruimte om ook het revalidatiecentrum te vervangen. Dat is indertijd gebouwd voor patiënten die veel minder ziek zijn dan degenen die er nu verblijven. Nu zitten we daar met mensen die zes maanden of soms een jaar moeten verblijven in een gebouw dat daar helemaal niet voor is aangepast. We kunnen het zelfs niet afkoelen in de zomer.''
14 sep 2005
meer over
zie ook rubriek