Drugsgebruikers krijgen hulp in plaats van vervolging

Het Gentse parket is gestart met een proefproject dat een beperkte groep drugsgebruikers niet langer correctioneel vervolgt, maar doorverwijst naar de hulpverlening. Drugsverslaafden die kleine misdrijven hebben gepleegd, moeten niet meer voor de rechter verschijnen als ze bereid zijn mee te werken aan het project Proefzorg . Alle hulpverleningscentra van de provincie Oost-Vlaanderen ondersteunen het initiatief.
,,Drugsdealers of uitbaters van drugspanden komen niet in aanmerking voor het project'', zegt persmagistraat Nicole De Rouck. Proefzorg is bedoeld voor gevallen van problematisch gebruik, verstoring van de openbare orde, dealen om eigen gebruik te financieren of bij kleine criminele feiten waarbij geen slachtoffers gekend zijn of geringe feiten ten aanzien van minderjarigen.

,,We willen recidive bij die verslaafden voorkomen. Proefzorg leidt niet tot een meer repressief beleid. Het is niet de bedoeling dat zaken die voorheen geseponeerd worden, nu naar Proefzorg worden verwezen. Het gaat om een klein percentage van de drugsgebruikers, maar het proefproject zal hen efficiënt naar de hulpverlening doorverwijzen.''

Een Proefzorg-manager moet daar over waken. Dat is een justitieassistent die de brug vormt tussen justitie en hulpverlening en die de dader doorverwijst naar een meldpunt onder leiding van een casemanager hulpverlening . De casemanager verwijst de dader naar ambulante of residentiële hulpverlening. Na zes maanden zal de hulpverlener een attest opstellen waaruit moet blijken dat de drugsgebruiker de behandeling volgt en alle afspraken nakomt. Als de verslaafde niet of onvoldoende meewerkt, zal het parket de persoon toch voor de strafrechtbank brengen.

Het proefproject loopt gedurende een jaar en kan bij een positieve evaluatie met dezelfde termijn verlengd worden. Proefzorg krijgt de steun van de federale overheidsdienst Justitie.
13 sep 2005
meer over
zie ook rubriek