Kinderen genezen op het dakterras

De nieuwe pediatrie van het Heilig Hartziekenhuis werd gisteravond officieel geopend door burgemeester Erik Matthijs. De kinderafdeling werd gebouwd op het dak van het ziekenhuis en is de start van een ingrijpend renovatieprogramma dat twee jaar zal duren. ,,We verwachten pas begin 2016 in het nieuwe ziekenhuis aan de Ringlaan in te trekken, dus willen we hier nog tien jaar comfortabel werken'', zegt algemeen directeur Rudy Maertens.
De kinderafdeling op de vierde verdieping is in niets meer te vergelijken met de vroegere pediatrie, die eind augustus werd verlaten. De kamers zijn ruim, kindvriendelijk, helder en kleurrijk. Er is een grote speelhoek en er werd zelfs een echt dakterras met een formidabel panoramisch zicht gecreëerd.

,,De pediatrie heeft 26 erkende bedden, maar we kunnen dertig kinderen herbergen'', zegt diensthoofd-pediater Lut Verdonck. ,,Het gaat allemaal om tweepersoonskamers of moeder/kindkamers, dat is een heel verschil tegenover vroeger. Er was echt nood aan meer kamers waar een van de ouders kon blijven overnachten bij het zieke kind. Voorts beschikken we over een zaal voor dagopnames. Twee van de vijftien kamers zijn ook isolatiekamers voor besmettelijke infecties.'' Met deze nieuwe afdeling voldoet het Heilig Hartziekenhuis aan de kwalitatieve en kwantitatieve normen die door het ministerie werden vooropgesteld. Jaarlijks zijn er zo'n 1.200 opnames in klassieke hospitalisatie, aangevuld met ruim 750 dagopnames.

Lut Verdonck staat aan het hoofd van een team met vier pediaters, een psychologe, twintig verpleegkundigen, een spelbegeleidster, logistiek personeel en een schoonmaakster. De vernieuwing van de pediatrie zet een indrukwekkende renovatiecarrousel in gang, die pas eind 2007 afgelopen is. Een van de blikvangers wordt de nieuwe materniteit, met meer luxekamers. Er wordt in beide ziekenhuizen in twee jaar tijd ruim acht miljoen euro geïnvesteerd.
13 sep 2005
meer over
zie ook rubriek