Spoeddienst helpt suïcidepogers

De spoedgevallendiensten van vijf Limburgse ziekenhuizen gaan meer werk maken van de opvang van personen die een zelfmoordpoging ondernemen. Ook patiënten die, vanwege schuld- of schaamtegevoel, snel weer weg willen, zullen aangemoedigd worden om hulp te zoeken.
Het project krijgt de steun van de Vlaamse minister van welzijn, Inge Vervotte, die hiermee een verdere stap doet met het oog op haar zesde gezondheidsdoelstelling: de vermindering van depressie en zelfdoding.

Jaarlijks overlijden ruim duizend Belgen door zelfdoding, of drie per dag. Het aantal pogingen wordt op 45 per dag geschat.

,,Maar er worden vermoedelijk nog veel pogingen gemist, omdat ze niet geregistreerd worden'', zegt Rita Vanhove, de coördinator van het Limburgse preventieproject. ,,Mensen die een poging ondernemen, willen vaak heel snel weer weg uit het ziekenhuis. In het slechtste geval is er amper een dossier over ze opgemaakt.''

Buitenlands onderzoek wees uit dat een poging tot zelfdoding zelden een geïsoleerd incident is: de kans dat deze mensen binnen het jaar alsnog aan zelfdoding overlijden, is 150 keer groter dan bij de rest van de bevolking.

In Vlaanderen blijkt één op de dertig binnen het jaar aan een geslaagde poging te sterven. Sterker, patiënten die het ziekenhuis verlaten voor hun toestand geëvalueerd is, lopen extra risico.

Daarom kregen vier algemene ziekenhuizen in Limburg eerder al steun van de minister om suïcidepogers bij ontslag beter naar de huisarts te geleiden. De huisarts ontvangt een patiëntenverslag en wordt verzocht zelf contact op te nemen als de patiënt niets van zich laat horen.

Aan dit 'ontslagbeleid' wordt nu een vervolg gebreid, door ook in opvang te voorzien in de spoeddiensten zelf. Het personeel krijgt daartoe een opleiding. ,,Want het is voor hen ook niet altijd evident'', zegt Vanhove. ,,Als een patiënt niet wil worden opgenomen, als hij of zij zegt 'Laat me met rust', hoe reageer je dan? Wij willen hen handvatten geven om toch dat noodzakelijke gesprek aan te gaan.''

Het project wordt geëvalueerd door het Centrum voor Zelfmoordonderzoek uit Gent. Als de resultaten gunstig zijn, wil Vervotte het uitbreiden over heel Vlaanderen. Eerder maakte ze een project bekend waarbij gedragstherapie moet helpen om depressie-herval te voorkomen.
10 sep 2005
meer over
zie ook rubriek