Griep niet banaal maar dodelijk

Griep is helemaal niet banaal. In een normaal jaar vallen in ons land 1.500 doden door de griep. Bij een grote epidemie loopt dat op tot 4.500. En mocht de vogelgriep ooit toeslaan, kan België in het ergste scenario 500.000 doden verwachten.
Die waarschuwing kwam gisteren van de ,,griepologen'' Marc Van Ranst en René Snacken. De twee professoren spraken namens alle deelnemers aan de recente rondetafel over de aanpak van de griep in ons land: federale overheid, deelstaten, universiteiten, artsenverenigingen, ziekenfondsen en farma-industrie.

Niet iedereen is het eens met hun analyse; dat kwam eerder aan bod in een dossier in deze krant (DS van 2 september). Maar het is wel hun visie die internationaal domineert in de Wereldgezondheidsorganisatie, en die ook hier doorweegt op het beleid, althans tot er geld op tafel moet komen.

De ,,griepologen'' zeggen dat te weinig Belgen zich laten vaccineren tegen de griep omdat de gezonde mensen het probleem onterecht banaliseren. Van de risico-personen (65-plussers, chronisch zieken, en iedereen die in een zieken- of rusthuis verblijft) is maar 40 procent gevaccineerd. Dat zou minstens 75 procent moeten zijn, want in die groepen vallen de doden.

,,Onverantwoord'' noemen ze de lage vaccinatiegraad (20 procent schatten ze) onder de gezondheidswerkers, artsen en verplegers. Ongevaccineerd zijn zij het vaak die het virus doorgeven aan de meest kwetsbare patiënten. Vorig jaar kregen ook huisartsen dat verwijt toen uit onderzoek bleek dat zij zich zelden vaccineren en zelfs zelden de handen ontsmetten voor ze een volgende patiënt ontvangen.

De lage vaccinatiegraad van de gezondheidswerkers kan een ramp veroorzaken als een pandemie (grote griepepidemie) toeslaat, luidt het. als 80 procent van het personeel ziek is, gaat heel de gezondheidszorg plat. Federaal minister van Volksgezondheid Rudy Demotte en de Gemeenschappen gaan campagnes voeren om de vaccinatiegraad op te drijven. Demotte heeft ook 5 miljoen euro voor de terugbetaling van de vaccinaties bij gezondheidswerkers en bij ... degenen die in de pluimveesector werken.

Daarmee belandde hij bij de vogelgriep. Vandaag legt Demotte aan de ministerraad een nota voor met extra maatregelen om België te wapenen tegen een eventuele vogelgriep-pandemie. Hij wil een stock opbouwen van 3 miljoen dosissen antivirale middelen. Hij wil ook kredieten om vaccins aan te kopen tegen de vogelgriep, zodra die op de markt zijn. Hij wil ook voorraden mondmaskers en handschoenen voor ziekenhuizen en luchthavens. Tijdens de sars-epidemie in Canada, was dat een van de grote tekorten.

Maar de andere ministers zijn niet zo happig om over de brug te komen: moet dat wel? Ja, vindt Demotte, want ik wil niet kop van jut zijn als de vogelgriep ooit echt toeslaat, fluistert hij tussen de tanden.
09 sep 2005
meer over
zie ook rubriek