Week van het Hart plaatst risico's hart- en vaatziekten centraal

De Belgische Cardiologische Liga organiseert van 17 tot en met 25 september de 25ste Week van het Hart. Dit jaar wordt er aandacht besteed aan de cardiovasculaire risico's en de manieren om die risico's te beperken, zo deelde Freddy Van de Casseye, algemeen directeur van de Liga, donderdag mee op een persconferentie.
In België sterven per dag 104 mensen en per jaar 38.000 personen aan de gevolgen van hart- en vaatziekten. Daarmee zijn die aandoeningen de belangrijkste doodsoorzaak in ons land.
Tijdens de 25ste Week van het hart, die op 25 september wordt afgesloten met de Wereldhartdag, zullen tijdens een grootschalige informatie- en sensibiliseringscampagne de zeven belangrijkste risicofactoren aan bod komen die hart- en vaatziekten in de hand kunnen werken. Dat zijn diabetes, zwaarlijvigheid of overgewicht, te weinig lichaamsbeweging, hoge bloeddruk, cholesterol, roken en ongezonde voeding.
In samenwerking met expertengroepen van dokters stelde de Liga een brochure samen, die tijdens de 25ste Week van het Hart zal worden verspreid. In de brochure wordt elke risicofactor op een eenvoudige en conrete manier besproken. "De cardiovasculaire risicofactoren zijn bij een groot publiek niet bekend. Er doen ook veel vooroordelen de ronde en vaak circuleert er ook foutieve informatie", vertelde Van de Casseye. Zo wordt vaak ten onrechte aangenomen dat pasta of aardappelen dikmakers zijn of dat varkensvlees veel vet bevat.
09 sep 2005
meer over
zie ook rubriek