Britse onderzoekers mogen embryo's creëren met DNA van twee vrouwen

Onderzoekers van de universiteit van Newcastle hebben donderdag groen licht gekregen van de Britse Human Fertilisation and Embryology Authority (HFEA) voor de productie van een menselijk embryo met DNA van twee moeders.
De onderzoekers krijgen toestemming om genetisch materiaal ontstaan uit de fusie van een menselijke eicel en zaadcel, over te brengen naar een eicel van een andere vrouw. Met de baanbrekende methode willen de onderzoekers verhinderen dat moeders bepaalde genetische ziektes doorgeven aan hun baby's.
Genetische ziektes worden ook wel mitochondriale ziektes genoemd, naar mitochondria. Dat zijn kleine complexe celstructuren die terug te vinden zijn in elke lichaamscel, behalve in rode bloedcellen. Het zijn de "energiecentrales" van de cellen: ze produceren het merendeel van de energie die mensen nodig hebben om te leven.
Organen die veel energie vragen om goed te functioneren, zoals de hersenen, het hart of de nieren, zijn erg afhankelijk van goed functionerende mitochondria.
Een bijzondere eigenschap van mitochondria is echter dat ze hun eigen dna bevatten, dat alleen via de moeder wordt geërfd. als dit dna gebreken vertoont, kunnen er mitochondriale ziektes optreden. Totnogtoe kunnen deze ziektes niet worden genezen. Onderzoek op muizen heeft aangetoond dat dergelijke ziektes niet overgeërfd worden wanneer de pronucleus, het genetisch materiaal dat later een celkern zal vormen, wordt verwijderd uit een bevruchte eicel met gebrekkige mitochondria en wordt overgeplaatst naar een andere bevruchte eicel met enkel goed functionerende mitochondria.

De onderzoekers in Newcastle willen deze techniek nu op menselijke cellen uitproberen. Amerikaanse wetenschappers meldden in 2001 dat ze een gelijkaardige procedure hadden toegepast op mensen waaruit vijftien kinderen werden geboren die gezond waren en geen last leken te hebben van de erfelijke ziekte van hun moeder.
De Britse onderzoekers zullen de eicellen die ze gebruiken echter niet laten uitgroeien tot baby's, stelt de BBC. Toch zou een baby die na een dergelijke behandeling ter wereld zou komen, zowel op zijn vader als zijn moeder lijken omdat mitochondriaal DNA geen invloed heeft op erfelijke eigenschappen als haarkleur of kleur van de ogen. Een op 5.000 kinderen en volwassenen loopt kans om een erfelijke ziekte op te lopen.
09 sep 2005
meer over
zie ook rubriek